CeBIT 2011: AMD demosi Llanoa suljettujen ovien takana

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

AMD esittelee APU-suorituskykyä ja tehonkulutusta



Viimeisenä testinä testattiin suorituskykyä ja tehonkulutusta. Ensimmäisenä tarkasteltiin idle-tehonkulutusta. Intelin kokoonpano käytti noin 12,5 W, kun taas AMD:n tulos oli virtasyöpömpi 26 W. John muistutti kuitenkin, ettei kyseessä ollut valmis tuote, ja tehonkulutus pitäisi tippua huomattavasti BIOS-optimointien ja muiden parannusten myötä (Epäilemme tosin pystyykö AMD leikkaamaan tehonkulutusta oikeasti näin lähellä julkaisua).



Tässä testissä AMD käytti skriptiä joka lisäsi työkuorman joka kerta kun enteriä painettiin. Ensimmäinen testikuorma oli Final Fantasy XIV -testipenkki, seuraavaksi Excel -taulukkolaskenta automatisoidulla laskennalla, kolmantena 1080p video (Big Buck Bunny), ja neljäntenä SPECviewperf renderöimässä autoa rautalankamallina. Viimeisenä askeleena oli Windows 7:n Flip 3D:n käyttö ohjelmien läpikäyntiin.



Llano aloitti hyvin sulavasti Final Fantasy XIV -testissä ja käytti 52 W tehoa, kun taas Core i7 oli lähempänä 61 W, tippuen välillä 44 wattiin. Miksi? Tämä tapahtui aina kun integroitu näytönohjain ei pystynyt renderöimään tarpeeksi nopeasti, siirtyen idle-tilaan, ja sitten takaisin töihin. Excel-laskennan lisääminen nosti tehonkulutuksen 54 wattiin AMD:n kokoonpanolla, ja Sandy Bridgen 52 ja 68 watin välille (pomppien edelleen). Heti kun Excel oli aktiivinen ikkuna, Final Fantasyn ruudunpäivitys romahti vielä enemmän (koska kokoonpanolla oli vaikeuksia priorisoida tehtäviä, John kertoi). Vastaavasti pitämällä pelitesti aktiivisena näytti hidastavan Exceliä. Tämä ei pätenyt kuitenkaan Llanoon.



1080p-videon toistamiseen käytettiin CyberLink PowerDVD 10 -ohjelmaa, jolla ei tuntunut olevan vaikutusta AMD:n tehonkulutukseen, joka pysyi 54 watin tienoilla. Sandy Bridge vuorostaan kohosi 70 wattiin ja stutteroi taustalle jääneissä ohjelmissa. Video pysyi kuitenkin sulavana.

Lopulta SPECviewperf nosti Llanon tehonkulutuksen 55,5 wattiin, kun taas Sandy Bridge tasaantui 70 wattiin. Pelitesti ja SPECviewperf kuitenkin hidastuivat diashowksi Intelin kokoonpanolla. AMD:n kokoonpano ei ollut yhtä nopea kuin alussa, mutta kuitenkin selvästi sulavampi täydellä kuormalla.



Viimeisenä oli hieman vähemmän objektiivinen mitta. Kaikki neljä kuormaa päällä skripti ajoi Windows 7:n käyttämään Flip 3D:tä ja käymään läpi sovellukset yksi kerrallaan siirtyen seuraavaan kun tietty määrä työtä oli suoritettu. Tulos vastasi ylempänä kuvattua kaavaa: samassa ajassa kun Intel sai suoritettua yhden siirron, Llano siirtyi kolmesti, ollen samalla paljon sulavampi.

AMD:n mukaan pointtina tässä demossa oli se ,että keskittyminen yhteen komponenttiin kuten suorittimeen tai näytönohjaimeen ei ole yhtä relevanttia rinnakkaisilla työkuormilla ja hyvin integroiduilla suorittimilla kuten Llano. Sillä ei ole merkitystä onko yksi kokoonpano 20% nopeampi yhdessä testissä ajaen pelkästään sitä, sillä käyttäjä tekee useita asioita rinnakkain. Ja mitä tulee GPU:n ja CPU:n välillä hyppimiseen, APU tekee sen paremmin. Olemme tästä samaa mieltä, pienellä varauksella. AMD:n demo on ehkä hieman liian epärealistinen skenaario edes raskaassa tehokäytössä ja varsinkin kannettavassa. Vaikuttaa selvästi siltä, että AMD yrittää puolustella Llanon heikompaa CPU-suorituskykyä. Llanon käyttämät Stars-ytimet eivät luultavasti tule pärjäämään Sandy Bridgelle raa'assa suorituskyvyssä.

Kysyttäessä A-sarjan (Llano) suorittimien julkaisuaikataulusta, John kertoi niiden tulevan markkinoille toukokuun ja heinäkuun välisenä aikana, vihjaten siihen, että julkaisu tapahtuu joskus kesäkuussa. Tai ehkä se oli vain meidän tulkinta. Joka tapauksessa näimme mielenkiintoisen demon, jossa AMD esitteli selviä vahvuuksia Fusion-arkkitehtuurista ja Llano APU:sta.

Kommentoi artikkelia