Budjettiluokan alustat: yhdeksän H55- ja H57-emolevyä vertailussa

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Intel DH57JG Mini-ITX


Intel on toinen valmistaja, joka lähetti meille mini-ITX-emolevyn. Tämän kokoluokan emolevyihin ei mahdu paljoa laajennusosia, joten ilmeisesti yhtiö ajattelee pienuuden olevan tärkeä ominaisuus. Onhan se totta, ainakin mahdollisimman kompakteja kokoonpanoja rakentavien mielestä.



Takapaneelista löytyy jonkin verran käyttämätöntä tilaa, muttei niin paljoa että sinne mahtuisi VGA-ulostuloa. Sen sijaan Intel on päättänyt sisällyttää emolevyyn DVI-I-liittiminen, joka tukee siis myös analogista signaalia. Kahden HDMI-näytön käyttäminen on täysin mahdollista adapterin kautta, vaikka ainoastaan primäärinen HDMI-ulostulo tukee audiota.



Useimpiin mini-ITX-koteloihin mahtuu ainoastaan pari asemaa, joten emolevystä on turha odottaa integroitua ATA-ohjainta. Olisimme kuitenkin toivoneet toisenkin eSATA-liittimen löytyvän emolevyltä, koska piirisarjan puolesta se olisi mahdollista. Takapaneelin tyhjä tila olisi voinut hyödyntää lisäämällä pari USB-liitintä.

DH57JG sopii hyvin kompakteihin pelikokoonpanoihin, sillä siitä löytyy PCIe 2.0 x16 –paikka. DTX-kotelon omistajat voivat jopa käyttää keskikokoista kahden laajennuspaikan levyistä nätönohjainta. Suurempienkin näytönohjainten käyttäminen on tietysti mahdollista suuremmissa microATX- tai ATX-koteloissa.

Intelin DH57JG emolevyllä on kaksi ominaisuutta, jtoka lyövät sen ECS:n valmistaman H55-pohjaisen kilpailijan. Ensinnäkin Intelin emolevystä löytyy kolmas sisäinen USB 2.0 –paikka ja toiseksi H57:n RAID-ominaisuudet. Ylikellottajien kuppi kallistunee kuitenkin mieluummin ECS:n puoleen sen nelivaiheisen virransäätimen vuoksi (Intelissä kolmivaiheinen).

BIOS-ominaisuudet

DH57JG:n säätöasetuksista löytyy muutama ylikellotusominaisuus, mutta virransäätimensä vuoksi prosessoriytimen jännitettä ei pysty muuttamaan.



Prosessorin BCLK-taajuuta saa säädettyä Performance-päävalikosta. Sen kaverina ei ole kuin virrankulutussäädin Processor Overrides –alivalikossa.


Memory Overrides –valikosta löytyy alivalikkojen kautta säädöt latensseille, DIMM-jännitteelle ja muistinohjaimen jännitteelle. Bus Overrides –alivalikosta ei löydy kuin PCIe-taajuussäädin.

Varustelu

Intelin myyntipakkaus ei ollut vielä valmis kun yhtiö toimitti emoleyn meille. Myyntipakkauksen sisältö on kuitenkin jo varmistunut. Mukana on pikaopas, asennus-CD, takapaneelisuoja ja kaksi SATA-kaapelia.

Kommentoi artikkelia