ATI Radeon HD 5570: Järkevää pelaamista 80 dollarilla?

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Radeon HD 5570: Ominaisuudet


Emme halua kuullostaa rikkinäiseltä levysoittimelta: olemme esitelleet puolen vuoden sisällä jo kahdeksan 5000-sarjalaista, eikä niiden ominaisuuksissa ole suuria eroja. Syvällisemmin ominaisuuksista on kirjoitettu Radeon HD 5870:n julkaisuartikkelissa, mutta alla tiiviisti tärkeimmistä asioista muistin virkistämiseksi:

DirectX 11 –yhteensopivuus


GeForce GTX 470:n ja 480:n julkaisuun saakka ATIn Radeon HD 5000 –sarjan ohjaimet olivat markkinoiden ainoita DirectX 11:sta tukevia näytönohjaimia.

Vielä nykyäänkin DirectX 11:sta tukevien pelien kirjo on vaatimaton. Ajan kanssa tämäkin API tulee yleistymään peleissä varmasti kunhan kehittäjät ottavat sen todenteolla käyttöön. Siksi emme ole turhan hanakoita ottamaan testeihin DirectX 11 –optimoituja pelejä (DiRT 2:n ollessa tuorein hankintamme). Seuraamme kuitenkin Aliens Vs. Predator –peliä, siitä voi hyvinkin tulla vihdoinkin se peli, joka pakottaa pelaajat hankkimaan koneisiinsa DirectX 11 –ohjaimen. Odotukset perustuvat lähinnä esimerkkitesselointeihin, joita olemme nähneet ennakkoon.

Eyefinity – pelaamista kolmella näytöllä


Kokemusta Eyefinity-pelaamisesta saaneena voin sanoa, että kyseessä on paljon koskettavampi kokemus kuin aluksi saatoin kuvitella. Se todella vangitsee pelaajan koko näköalueen. Ongelmiakin moninäytöllisellä pelaamisellakin on: suuret resoluutiot, joihin perusohjaimet eivät välttämättä riitä, kuvasuhteet ja DisplayPortin pakollisuus (joko näytössä tai kalliin aktiiviadapterin kautta muunnettuna). Toivomme ongelmien häviävän ajan mittaan. Kuten aina, hätäisimmät tulevat varmasti polttamaan sormensa ATIn ajureiden kanssa.

Bitstreaming Dolby TrueHD ja DTS-HD Master Audio


Kotiteatterin omistajat jotka haluavat siirtää ehjää Dolby TrueHD tai DTS-HD MA –virtaa suoraan vastaanottimille dekoodattavaksi, voivat valita tavan parista eri keinosta. Radeon HD 5000 –sarjan näytönohjaimen hankkiminen on yksi tapa, jos 3D-suorituskykykin on tärkeässä roolissa. Intelin Clarkdale-prosessori integroidulla näytönohjaimella on myös hyvä keino, vaikka silloin kannattaa unohtaa pelaaminen 1080p:n resoluutiollla. Asuksen Xonar HDAV 1.3 –äänikortti tai vastaava toimii myös, mutta arvo jää huonommaksi, koska Intelin ja ATI tarjoavat aivan saman tuotteissaan. Molempien yhtiöiden ratkaisut pystyvät Blu-ray –toistoon, mihin äänikortti ei pysty.

ATI Stream ja DirectCompute


Oma mielipiteeni on, että ATI Stream ja DirectCompute ovat vähiten tärkeitä ominaisuuksia, joita Radeoneilla on nykypäivänä tarjota, mutta niissäkin piilee potentiaalia. Kyse on vain ohjelmien tuesta, jota ei juuri ole. Sinä päivänä kun DirectCompute-ominaisuutta käytetään fysiikkalaskentaan peleissä ja ATI Streamia hyödynnetään taustalla olevien ohjelmien pyörittämiseen, niin minäkin alan lämpenemään niiden suhteen.

Kommentoi artikkelia