Asus Zenbook UX305FA ja UX303LN – Kevyt vai ultrakevyt?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso




3DMark 11 ja PCMark 8






Asus UX305FA sai PCMark8 Home Accelerated -testissä pisteiksi 2002, siinä missä tehokkaamman UX303LN:n tulos oli 2435. Piste-ero on käytännössä yllättävän pieni verrattuna siihen, miten paljon käyttökokemus vaihteli kannettavien välillä. UX303LN:n Core i7-4510U suoriutui peruskäytöstä moitteitta, mutta samaa ei voinut sanoa Core M -mallista. Vaikka Intel on tehnyt kovasti töitä Core M:n suorituskyvyn osalta, eikä Asuksen kannettavasta löytyvä M-5Y10 tiputa kellotaajuuttaan lämpöjen takia alle sen 2 GHz maksimin, törmää sillä usein raskaampia verkkosivuja rullatessa nykimiseen suorittimen laskiessa lisää näytettävää ruudulle. Ehkä ongelma saattaa olla osittain kiinni myös 3200x1800-resoluution paneelista ja Intelin heikkotehoisesta näytönohjaimesta. Core M suoriutui esimerkiksi Twitch-suoratoistosta yllättäen täysin ongelmitta, joten täysin nuhapumppu Core M ei kuitenkaan ole.

Testilainassa ollut UX303LN käytti vanhempaa Haswell-pohjaista Core i7-4510U -suoritinta, jonka seuraaja i7-5500U on jo saapunut markkinoille, ja UX303LN:n ostoa harkitsevan kannattaakin ostaa ennemmin uudella Broadwell-suorittimella varustettu malli, sillä Intel lupaa sille pitempää akkukestoa. Suorituskyvyn osalta erot eivät todennäköisesti ole kuitenkaan kovin merkittävät.

Molemmissa kannettavissa on käytössä myös 256 Gt SSD-asema, jonka on valmistanut Sandisk. Käytännössä niiden suorituskykylukemat ovat lähes identtiset, ja asettuvat SATA 6Gbps -liitännän rajoihin n. 550 Mt/s lukunopeudella ja 450 Mt/s kirjoitusnopeudella. Yhä useammassa kannettavassa käytetään M.2 PCIe-liitäntää (jatkossa myös NVMe-tuella), joka mahdollistaa paremmat nopeudet, mutta Asus ei ole vielä tuonut tätä näihin Zenbook-malleihin.

Asus UX303LN on kuitenkin siitä poikkeuksellinen Ultrabook, että se sisältää integroidun näytönohjaimen lisäksi myös Nvidian GeForce GT 840M -näytönohjaimen. Tämä mahdollistaa käytännössä jo hieman raskaampienkin pelien pelailun, jos on valmis karsimaan kuvanlaatuasetuksista. 3200x1800-resoluutio ei tule kuuloon useimmissa peleissä, mutta esim. Dota 2:n tai Diablo 3:n tapaiset pelit toimivat jo kiitettävästi 1080p-resoluutiolla. Uudempia ja raskaampiakin pelejä voi pelata, mutta resoluutio on yleensä tiputettava 1366x768 tasolle ja kuvanlaatuasetuksia on karsittava kovemmalla kädellä.



3DMark 11 -testissä Nvidian näytönohjaimella varustettu UX303LN saa tulokseksi P2375. Vertailun vuoksi viime vuoden puolella testaamamme G550JK-pelikannettavan tulos oli P4642. Siinä oli käytössä huomattavasti tehokkaampi neliytiminen suoritin sekä Nvidian GTX 850M -näytönohjain. Erot GTX 850M:n ja GT 840M:n välillä ovat kohtuullisen suuret, sillä 850M pohjautuu työpöytäpuolen GTX 750 Ti:n käyttämään Maxwell GM107 -piiriin, kun taas 840M käyttää GM108-piiriä, jossa on lähes puolet vähemmän varjostinyksiköitä. Toisena vertailukohtana toimii myös pari sukupolvea aikaisemmin arvosteltu UX32VD, jossa oli käytössä Nvidian GeForce GT 620M. Sen tulos oli P1029, eli noin kolmen vuoden aikana suorituskyky on saatu käytännössä tuplattua.

Kokonaisuudessaan UX303LN:n ruudunpäivitys peleissä on yllättävän hyvä, ja Asus on saanut pakattua paljon suorituskykyä Zenbookin sisuksiin. Ottaen huomioon miten vähän Core M -malli loppujen lopuksi säästää koossa ja painossa – ja miten se rajoittaa UX305FA:n käyttöskenaarion lähinnä kevyeen nettiselailuun, dokumenttien kirjoitteluun ja videotoistoon – on vaikea suositella UX305FA:ta UX303LN:n yli muuten kuin merkittävästi pienemmän hintalapun myötä.

Akkukesto



UX305FA mahduttaa sisäänsä pienestä koostaan huolimatta 45Wh kolmikennoisen akun, kun taas UX303LN kookkaampaan runkoon mahtuu hitusen suurempi 50Wh akku. Akkukeston tuloksissa kannattaa ottaa huomioon myös se, että testiin saadussa UX303LN-kannettavassa on vanhemman mallinen i7-4510U Haswell-suoritin, joka on jo korvattu uudemmissa malleissa i7-5500U-mallilla. Suorittimien suorituskykyerot eivät ole merkittävät, mutta Intel on luvannut Broadwell-mallin käyttävän selvästi vähemmän virtaa, millä on luonnollisesti suuri vaikutus akkukestoon.

Kannettavien akkukestoa testattiin idle-tilassa työpöydällä UX303LN:n maksimikirkkaudella. UX305FA:n näytön maksimikirkkaus on huomattavasti suurempi ja se ohittaa saman kirkkauden jo 30% kirkkausasetuksella. UX305FA:n Core M –suoritin käyttää hieman vähemmän virtaa vaikka idle-tilassa molemmat suorittimet tippuvat 800 Mhz kellotaajuudelle. WLAN-yhteys oli molemmissa kannettavissa päällä.

Akkukesto idle-tilassa:
UX303LN: 9h11m (100% kirkkaus)
UX305FA: 10h20m (30% kirkkaus)


Molempien kannettavien virransäästötilat toimivat hyvin, ja tehonkulutuksen saa tiputettua tarvittaessa varsin alhaiselle tasolle. UX303LN:n akkukestoa saattaa hieman lyhentää sen kosketuspaneeli, ja molempia kannettavia saa myös Full HD –näytöllä, joka saattaa myös tuoda hieman säästöä tehonkulutuksen osalta.

Akkukestoa testattiin myös videotoistolla Youtuben 1080p60 fps toiston avulla, joka vaatii astetta enemmän suorituskykyä. Tätä varten virransäästötila nostettiin balanced-tilaan molemmilla kannettavilla, mikä mahdollistaa suorittimen kellotaajuuden noston sitä tarvittaessa.

Akkukesto 1080p@60fps YouTube-videolla:
UX303LN: 3h30m (100% kirkkaus)
UX305FA: 4h (30% kirkkaus)


Asuksen Core M -kannettavan ei tarvitse hävetä akkukestonsa osalta samaan tapaan kuin joidenkin muiden Core M -kannettavien, joissa fyysisen profiilin tiivistäminen on johtanut samalla myös akkukennojen katoamiseen. Kolme kertaa pienemmällä TDP-arvolla varustettu suoritin ei kuitenkaan tunnu auttavan yhtä paljon kuin sen luulisi verrattuna UX303LN:n jo vanhentuneeseen Haswell-pohjaiseen 15 W suorittimeen. Uudemmalla Broadwell U -suorittimella ero kaventuisi todennäköisesti vielä pienemmäksi, joten Intelin Core M -kannettavia ei tällä hetkellä voi suositella sillä perusteella, että käyttöaikaa saisi 5 W suorittimella merkittävästi enemmän.

Melutaso



Core M -kannettavien yksi parhaista puolista on se, että 5 W suorittimen lämmöntuotto on niin alhainen, ettei kannettavaan tarvitse välttämättä asentaa meluavaa tuuletinta. UX305FA pysyy näin ollen hiirenhiljaisena rasituksesta huolimatta, ja näin ollen se voittaa tällä saralla esimerkiksi Lenovon Yoga 3 Pro:n, johon on Core M -suorittimesta huolimatta mahdutettu pienen pieni tuuletin. Asuksen käyttämä alumiinirunko on riittävä jäähdyttämään suorittimen tuottaman lämpökuorman, eikä 5Y10:n 2 gigahertsin maksimikellotaajuus tippunut kertaakaan kannettavalla tehtyjen rasitustestien aikana.



15 watin suorittimella varustettu UX303LN sen sijaan pitää sisällään aktiivijäähdytysjärjestelmän kahden tuulettimen voimin, sillä sen on jäähdytettävä suorittimen lisäksi myös Nvidian näytönohjain. Asus on kuitenkin onnistunut pitämään tuulettimen melutason alhaisena normaalissa työpöytäkäytössä, eikä sitä juurikaan erota kuin täysin hiljaisessa tilassa. Rasitustasoa nostaessa pienet tuulettimet joutuvat kuitenkin koville jäähdyttäessä kohtuullisen tehokkaita komponentteja. Tästä huolimatta tuulettimien ääniprofiili ei äidy kohtuuttomalle tasolle. Heaven-grafiikkatestissä myös näytönohjaimen lämpötila pysyi kiitettävästi 70 asteen alapuolella. Kokonaisuudessaan UX303LN:n jäähdytysratkaisu toimi varsin hyvin ottaen huomioon laitteen koko ja siihen mahdutetut komponentit.

Kommentoi artikkelia