Asus Zenbook UX305FA ja UX303LN – Kevyt vai ultrakevyt?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Liitännät, näppäimistö, tasohiiri ja äänentoisto





UX305FA:n vasemmalta puolelta löytyy kaksi kappaletta USB 3.0 -liitäntöjä sekä kortinlukija, ja oikealle puolelle on mahdutettu virtaliittimen lisäksi lataustoiminnolla varustettu USB-liitin, microHDMI-liitin sekä 3,5 mm komboliitin kuulokkeita ja mikrofonia varten. Kuten jo aiemmin mainittiin, Asus ei toimita mukana adapteria HDMI-liittimeen, joten se on hankittava erikseen. Kokonaisuudessaan UX305FA:n liitinvalikoima on kuitenkin kiitettävällä tasolla verrattuna esimerkiksi Applen Core M -mallin yhteen ainoaan liittimeen.



Kookkaampi UX303LN mahduttaa vasemmalle puolelle samat liittimet kuin pienempi Core M -malli, mutta oikealle reunalle mahtuu nyt microHDMI:n sijaan täysikokoinen HDMI-liitin sekä Mini DisplayPort -liitin.

Näppäimistö ja tasohiiri





Core M -kannettavien ohuus tuo mukanaan ongelmia näppäimistön tuntuman suhteen. Apple pyrki korjaamaan tätä käyttämällä kokonaan uudentyyppistä kytkintä, mutta Windows-valmistajat pysyvät edelleen perinteisemmissä kytkimissä. Tämä tarkoittaa myös sitä, ettei Asus UX305FA:n näppäimistö ole tuntumaltaan erityisen hyvä, ja näppäinten painallukset jäävät lyhyiksi ja pehmeiksi.

Ehkä selvin puute muihin Core M -kannettaviin verrattuna on taustavalon puute, joka jäi ainakin allekirjoittanutta harmittamaan eniten heikon saranatoteutuksen lisäksi UX305FA:n ulkoisen toteutuksen osalta. Kokonaisuudessaan UX305FA:n näppäimistö saa välttävän arvosanan. Hieman kyseenalainen on myös virtanapin sijoitus heti backspace-painikkeen yläpuolelle molemmissa malleissa. Lisäksi nuolinäppäimet ovat epämiellyttävän pienikokoiset.



UX303LN korjaa kookkaammalla rakenteellaan Core M -mallin näppäimistön puutteet. Painallussyvyyttä löytyy enemmän ja kokonaistuntuma on selvästi parempi. Lisäksi siitä löytyy myös säädettävä taustavalo.



Tasohiiren osalta UX303LN vie voiton niukasti, osittain johtuen Core M -mallin suorituskykyongelmista. Molempien tasohiirien tuntuma on pitkälti samanlainen, mutta esimerkiksi kahdella sormella verkkosivujen rullaaminen onnistui selvästi sulavammin 15 W suorittimella varustetulla mallilla, siinä missä Core M -kannettava jäi usein takkuamaan sivua rullatessa raskaammilla sivustoilla. Molemmat mallit käyttävät muilta osin lähes identtistä clickpadia, jossa ei ole erillisiä painikkeita, vaan painallukset tapahtuvat painamalla alanurkista, tai vaihtoehtoisesti yhden tai kahden sormen hipaisulla.

Kokonaisuudessaan tasohiiret toimivat suhteellisen hyvin lukuun ottamatta Core M -mallin skrollauksen hitautta, mikä ei sinänsä ole itse tasohiiren ongelma. Allekirjoittaneen sormiin tasohiirten pinta oli hieman liian hankaava, mutta valitettavasti miellyttävämpää tasohiirtä Ultrabook-mallien osalta ole vielä tullut vastaan Applen kannettavia lukuun ottamatta.

Äänentoisto



Kannettavilta harvemmin odotetaan ihmeitä äänentoiston osalta, mutta joskus niistä ei löydy riittävästi vääntöä edes normikäyttöön. Asus UX305FA ja UX303LN käyttävät molemmat Bang&Olufsen ICEpower -brändättyjä kauittimia, mutta niiden toteutus on hieman erilainen. Molemmat kaiuttimet on sijoitettu kannettavan pohjaan reunoille, mutta UX305FA:n kauitinritilällä on hieman enemmän kokoa. Suurin piirtein samalla desibelitasolla kaiuttimien laatuero ei ole kovin suuri, mutta voittajaksi päätyy niukasti UX305FA hieman tasapainoisemman äänimaailman ansiosta, mutta käytännössä kauittimet ovat lähinnä välttävällä tasolla, eikä niistä ole musiikin nauttimiseen.

Ongelmaksi kaiuttimien osalta muodostuikin UX305FA:n äänentason maksimi, joka ei valitettavasti ollut kovinkaan korkealla, ja kaiuttimien ääni hukkuu helposti meluisemmassa tilassa. UX303LN on vuorostaan selvästi kovaäänisempi, mutta jos äänentasoa nostaa yli UX305FA:n asettaman maksimirajan, lähtee kauittimien äänimaailma syöksykierteeseen, ja maksimitasolla kauittimien kimeä äänentoisto on jo korviariipivällä tasolla.

Kommentoi artikkelia