Asus Zenbook UX305FA ja UX303LN – Kevyt vai ultrakevyt?

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet





Asuksen Zenbook-kannettavat ovat jo useamman vuoden ajan pysyneet ulkoiselta olemukseltaan hyvin samankaltaisina, eikä uusin Core M -suorittimella varustettu malli poikkea tästä merkittävästi. Zenbookien pakkaus sisältää samat oheistarvikkeet mitä löytyi jo vuonna 2012 allekirjoittaneen arvostelemasta ZenBook UX32VD:n paketista. Mukana UX305FA:n ja UX303LN:n pakkauksissa on itse kannettavan lisäksi kevyt 45W virta-adapteri, USB-LAN-sovitin sekä suojakuori kuljetusta varten.



Valitettavasti UX305FA:n mukana ei tule microHDMI-adapteria. Sen isoveli UX303LN sen sijaan käyttää täysikokoista HDMI-liitäntää, ja aikaisemmin Asus tarjosi UX32VD:n mukana miniVGA-adapterin. Tämä pieni puute UX305FA:n oheistarvikkeissa ei välttämättä haittaa monia, mutta se on yksi esimerkki siitä, miten Asus on karsinut Core M -kannettavansa ominaisuuksia alemman hinnan saavuttamiseksi.



UX305FA pitäytyy Asuksen Zenbookeille tyypillisessä muotoilussa. Kannettavan päällispuoli on ympyrämuotoon harjattua alumiinia, ja sitä koristaa hopeinen Asus-logo. Valitettavasti teksturoidun alumiinipinnan heikkoutena on sormenjäljet, jotka tarttuvat siihen välittömästi. UX303LN on lähes identtinen päältä katsottuna, ja vain alumiinin sävy on vaaleampi.



Asuksen Zenbook-mallien suurimmat ulkoiset erot löytyvät kannettavien paksuudessa, liitinvalikoimassa ja käytetyssä näytön saranassa. UX305FA on kokonaispaksuudeltaan vain noin puolet UX303LN:stä, vaikka käytännössä niiden painoero on vain 250 grammaa. Tämä teke UX305FA:sta hieman vakuuttavamman tuntuisen rungon laadun osalta, siinä missä UX303LN:n tapauksessa Asus on joutunut hieman joustamaan rakenteen tiiveydessä mahduttaakseen sisään tehokkaammat komponentit. Lisäksi avattuna UX303LN:n etureuna jää korkeammalle ja muotoilustaan johtuen ranteen alle jäävä reuna on myös epämiellyttävän terävä. Molempia kannettavia on kuitenkin kätevä kantaa mukana, eikä UX303LN jää loppujen lopuksi merkittävästi jälkeen hieman paksumman ulkomuotonsa takia.



Näytön sarana on UX305FA:n tapauksessa yksi kannettavan heikompia puolia. Se ei taivu yhtä taakse kuin UX303LN:n sarana, ja näyttö tukeutuu pöytää vasten pohjasta kahdella hyvin pienellä muoviulokkeella, minkä myötä kannettava liukuu paikallaan helposti. Core M -kannettavien olettaisi olevan suunniteltu matkakäyttöä varten, eikä Asuksen rajoittunut ja ongelmallinen saranaratkaisu ole tähän käyttöön omiaan. Esimerkiksi aiemmin arvostelemamme Core M:llä varustettu Lenovon Yoga 3 Pro suorituu tästä huomattavasti paremmin.





Kommentoi artikkelia