Asus ZenBook 3 – Ohuempi parempi

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Loppuyhteenveto





Asus ZenBook 3 tuo Intelin Kaby Lake 15 W suorittimen entistä pienempään muotokertoimeen, jossa on aiemmin nähty enimmäkseen Core M -suorittimia. Siinä missä Dell XPS 13 on tähän asti ollut ehkä suosituin malli 15 W suorittimilla varustettujen Ultrabookien osalta pientä kokoa haluttaessa, ZenBook 3 on vielä sitäkin solakampi – pistäen kampoihin jopa Applen 12" MacBookille.

ZenBook 3 on näyte Asuksen kyvystä luoda premium-ultrakannettava, joka kilpailee suorituskykynsä puolesta kiitettävästi. Se ei aivan yllä samalle tasolle Applen kanssa uniikkien ominaisuuksien kuten Force Touchin tai näppäimistön puolesta, mutta puhtaasti käytännön tasolta katsottuna ZenBookissa on enemmän järkeä. Vaikka yksi C-tyypin USB-liitäntä onkin erittäin rajoittava tekijä, Asus sentään tajuaa tarjota mukana adapterin, joka tullee tarpeelliseksi useimmille ennemmin tai myöhemmin, vaikka oheislaitevalikoima olisi muuten uusinta uutta langatonta tai USB-C-liitännällä toimivaa.

ZenBookin premium-design kultareunuksineen ja Gorilla Glass -laseineen on myös hyvä vastine MacBookin designille. Valitettavasti se on myös rajoittunut samalla tavoin kuin MacBook, sillä se ei taivu tablet-tilaan, eikä siitä löydy lasipaneelista huolimatta kosketustukea, mitä ainakin allekirjoittanut jäi kaipaamaan näin ohuessa ja pienessä laitteessa. Näppäimistön väistämättä matala painallussyvyys vaatii totuttelemista, mutta muilta osin se oli toteutettu moitteetta. Tasohiirelle ei ollut vuorostaan jätetty paljoa tilaa, eikä clickpadissa ollut juuri painallustuntumaa. Sormenjälkilukija on kuitenkin kätevä lisäys helppoa Windows Hello -kirjautumista varten.

Kannettavan heikoimmiksi puoliksi jäikin sen rajoitteet liitäntöjen sekä ergonomian suhteen. Miksi Asus ei ole lisännyt kosketustukea Gorilla Glass 4 -paneelilla varustettuun malliin jäi hieman ihmetyttämään. Full HD IPS-paneeliksi itse näyttö ajoi asiansa moitteetta, mutta ei se vetänyt kuitenkaan vertoja Surface Pro:n tai MacBookien näytöille.

ZenBookin merkittävin etu lienekin sen tehokkaammassa suorittimessa, joka on saatu ahdettua entistä pienempään kokoluokkaan. Tämä ei kuitenkaan tule täysin ilmaiseksi, sillä 15 W suoritin vaatii aktiivijäähdytyksen, ja tuuletin saattaa kovemmassa rasituksessa ylittää ärsytyskynnyksen. Allekirjoittanut suosii edelleen Dell XPS 13 kaltaista rakennetta, johon saa vielä mahdutettua täysikokoisia liittimiä ja suuremmaan akun ilman merkittäviä uhrauksia koon alttarille.

ZenBook 3 mahtuu kuitenkin alle kilon painoisena jo pienempäänkin laukkuun, mikä tehnee siitä houkuttelevan niille, joille kannettavuus on tärkeämpää kuin USB-liitännät. Toisaalta sama käyttäjäryhmä saattaisi myös olla tyytyväisempi passiivisesti jäähdytettyyn Core M -suorittimeen sekä tablet-ominaisuuksiin.

Suomen saatavuuden ja hinnan osalta Asus ZenBook 3 UX390UA on saatavilla kirjoitushetkellä parilla eri komponenttivalikoimalla, jossa erona näyttäisi olevan 256/512 Gt SSD, i5/i7-suoritin sekä 8/16 Gt muisti. Edullisempaa i5-mallia saa n. 1500 € pintaan, kun taas i7-mallia löytyy 1800 € hinnoin. Lisähinta kalliimmasta mallista ei ole erityisen paha, mutta monille riittänee varmasti myös edullisempi versio.



Nopeasti:



+ 15 W Core i7 -suoritin
+ Ohut, kevyt ja laadukas rakenne
+ NVMe SSD
+ Äänentoisto
+ Mukana liitinadapteri ja säilytyskuori

- Liitinvalikoima
- Näppäimistön tuntuma
- Melutaso rasituksessa
- Ei kosketustukea

Kommentoi artikkelia