Asus ZenBook 3 – Ohuempi parempi

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso





PCMark 8



ZenBookin ehkä merkittävin etu verrattuna 12" MacBookiin on siinä käytetty 15 W i7-7500U -suoritin, jonka pitäisi turvata selkeä etumatka verrattuna Intelin 5-7 watin Core M -sarjan suorittimiin. Asuksen kannettava ylittääkin PCMark 8 Home Accelerated -testissä vastikään testatun 14" Lenovo X1 Yogan selkeästi tiiviimmässä paketissa, ja luonnollisesti myös 12" MacBookin.

ZenBook 3 on näin ollen pienin ja ohuin saatavilla oleva 15 W suorittimella varustettu laite, mikä on hieno saavutus sinänsä, ja ainakin allekirjoittanut on pitkään ollut sitä mieltä, että Intelin 15 W suorittimilla varustetut läppärit ovat olleet se parempi valinta verrattuna Core M -suorittimen sisältäviin malleihin. Uusimman sukupolven myötä Core M on kuitenkin kirinyt korkeampien turbokellotaajuuksien myötä hetkellistä suorituskykyeroa umpeen, mutta jos laitteelta kaipaa vaativampaa suorituskykyä esimerkiksi erillisnäytönohjaimen pariksi, 15 W malli lienee siihen edelleen minimi.



Tallennustilan osalta testimalli turvautuu 512 Gt NVMe SSD-asemaan. Toshiban valmistaman XG3-aseman CDM-tulokset ovat kuitenkin NVMe-asemille tuttuun tapaan erittäin positiiviset, eikä tuloksissa ole hävettävää verrattuna edes Samsungin nopeimpiin NVMe-asemiin. Samaa asemaa on nähty muun muassa Microsoftin Surface Pro 4:ssä. XG3 on OEM-tuote, mutta Toshiba myy nykyään samaa rautaa kuluttajapuolella OCZ RD400 -sarjan alla.

Näytönohjaimen osalta ZenBook 3 tyytyy intelin integroiduut HD 620 -piiriin, josta ei luonnollisesti ole pelikäyttöön. Se riittänee hyvässä lykyssä Overwatchin kaltaisen kevyen pelin pyörittämiseen 1366x768-resoluutiolla ja minimiasetuksilla.


Akkukesto



ZenBook 3 mahduttaa sisäänsä 40 Wh akun, ja 60 FPS Full HD YouTube-videota striimatessa kestoksi saatiin reilut 5 tuntia näytön kirkkauden ollessa puolivälissä normaali huonevalaistukselle sopivana.

ZenBook 3: 5h 10m
Lenovo ThinkPad X1 Yoga: 6h 15m
Lenovo ThinkPad X1 Tablet (ilman lisäakkua): 3h 15m
Asus GL502VM: 3h 30m
Asus UX305FA: 4h
Asus UX303LN: 3h 30m
Asus T300 Chi: 3h

Intelin Kaby Lake -arkkitehtuuri ei ehkä tuo merkittäviä parannuksia Skylakeen nähden, mutta ZenBook 3 jaksaa pienestä koostaan huolimatta kohtuullisen hyvin 40 Wh akun voimin. Se ei yllä samoihin lukemiin 52 Wh X1 Yogan kanssa, mutta esimerkiksi viime vuoden Core M -malli UX305FA jää jo jälkeen, vaikka siinä oli 45 Wh akku.

Melutaso





ZenBook 3:n pieni koko ja 15 W suoritin johtaa väistämättä aktiiviseen jäähdytykseen, ja Asuksen mainostama 3 mm ohut nestekidepolymeeristä kyhätty tuuletin joutuukin töihin jos suoritinta rasitetaan vähääkään pitempään. Maksimirasituksessa äänentaso nousee suhteellisen korkeaksi, mutta tuulettimen ääniprofiili ei kuitenkaan muodostu rasittavaksi. Peruskäytössä laite pysyy enimmäkseen täysin hiljaisena, ja tuulettimen huomasi testiperiodin aikana lähinnä jos Windows päätti ajoittain asennella uusia päivityksiä ja viedä paljon suoritinaikaa.

Kokonaisuutena Asus on onnistunut ZenBookin jäähdytyksessä hyvin, ottaen huomioon että vuosi pari takaperin tämän kokoluokan laitteessa nähtiin korkeintaan Core M -luokan suorittimia. 15 W Kaby Lake taipuu nyt entistä pienempään muotokertoimeen, mutta täysin äänetöntä laitetta kaipaavan on edelleen suunnattava Core M:n suuntaan. Itse uskon kuitenkin edelleen siihen, että 15 W suoritin hyvin toteutetulla jäähdytyksellä, joka ei nouse kuulokynnyksen yli kevyessä nettiselailukäytössä, on joustavuudeltaan paras valinta Ultrabookille.

Kommentoi artikkelia