Asus ROG Strix GL502VM – Peliläppäri ilman liikakiloja

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso




PCMark 8 ja 3DMark Fire Strike





GL502VM:n käyttämä Intelin 45 W Core i7-6700HQ -suoritin toimii maksimissaan 3,5 GHz kellotaajuudella, ja saman mallin suoritinta löytyy myös kookkaammissa 17" malleissa. Neliydinsuoritin on nykyään lähes välttämätön pelikäytössä, ja 6700HQ löytyykin valtaosasta pelikannettavia, ja parempaa on tarjolla lähinnä ultrakalliissa 17" malleissa.



Asus GL502 suoriutui Fire Strike -testistä korkein pistein (8986), mikä on lähestulkoon sama tulos kuin alkuvuodesta testaamamme 17" G752-mallin, jossa oli vielä GTX 980M -näytönohjain. Nvidian uusi 16 nanometrin Pascal-arkkitehtuuri on osoittatunut erittäin energiatehokkaaksi, ja näin ollen Asus on saanut mahdutettua samat pelitehot puolta kevyempään pakettiin.



Tallennustilan osalta GL502VM turvautuu teratavun kokoiseen perinteiseen kiintolevyyn, josta tarjolla on 7200 ja 5400 RPM:n malleja. Käyttöjärjestelmä on kuitenkin asennettu testimallissa 256 gigatavun SSD-asemalle. Siinä missä kookkaammassa G752-mallissa oli käytössä Samsungin M.2-liitäntäinen erittäin nopea NVMe SSD, GL502 joutuu tyytymään SK Hynixin OEM-malliin SATA III -nopeuksilla. Ilmeisesti Asus hyödyntää tässä edullisemmassa kannettavassa useampia eri SSD-toimittajia, joten SSD:n malli saattaa vaihtua esimerkiksi eri kokoluokissa.

Koneen pohjan voi avata komponenttien päivitystä varten, mutta jostain syystä pohjaan ei ole päätetty tehdä G752:n tapaan erillistä luukkua, vaan koko pohja on ruuvattava irti, ja toimenpiteeseen saattaa tarvita myös ohutta työkalua muoviosoiden erottamiseksi toisistaan. Sisältä löytyy paikka M.2 NVMe SSD:lle, 2,5" HDD:lle sekä kaksi paikkaa DDR4-muistille. Testimallissa on asennettuna vain yksi 8 Gt 2133 MHz muisti, jonka rinnalle kannattaa lisätä toinen mokoma jos tapana on pitää esimerkiksi paljon muistia syöviä sovelluksia päällä taustalla pelatessa.



Pelitestien osalta otimme mukaan tällä kertaa useamman vaativan AAA-pelin antamaan kuvaa siitä, miten GTX 1060 jaksaa pyörittää pelejä maksimiasetuksilla 1920x1080-resoluutiolla. Kaikissa testipeleissä on tarjolla DX12 tai Vulkan -rajapinta, mutta päädyimme kuitenkin käyttämään DX11 ja OpenGL-rajapintoja niiden paremman suorituskyvyn tai sulavuuden myötä. Tällä hetkellä uusien rajapintojen käyttö on selkeästi vielä lapsenkengissä.

Rise of the Tomb Raider





Tomb Raider on yksi tämän hetken näyttävimmistä ja samalla myös vaativimmista PC-peleistä. Tästä huolimatta GL502VM:n käyttämä GTX 1060 suoriutui 1920x1080-natiiviresoluutiolla kiitettävästi Ultra-asetuksilla pelin benchmark-testistä. Ruudunpäivitys pysyi 60 FPS:n lähimaastossa, ja tippui alimmillaan vain n. 40 FPS:n tasolle kolmannen testiosion alussa, ja käyrässä näkyvä piikki 20 FPS:n kohdalla johtui hetkellisestä siirtymästä testiosiosta toiseen.

Deus Ex: Mankind Divided





Uusin Deus Ex -peli on myös tunnettu tehosyöppö, ja peliä testattiin sen benchmark-testillä kolmella eri grafiikka-asetuksella. 60 Hz G-Sync-paneelin tuoma etu on parhaimmillaan tässä pelissä, sillä vakaata 60 FPS:n ruudunpäivitystä ei juurikaan tavoitettu kolmella korkeimmalla preset-asetuksella. Itse peli ei välttämättä ole useimmiten yhtä raskas kuin benchmark-testi GPU-rasituksen osalta, mutta vastavuoroisesti hubialueilla saattaa tulla vastaan CPU-pullonkaula.

Doom





Doom on varta vasten suunniteltu nopeaa pelitempoa varten, ja idTech 6 -pelimoottori on saatu optimoitua erittäin hyvin, joten lopputuloksena ruudunpäivitys maksimiasetuksilla on kiitettävä GL502VM:n raudalla. Doomin korkeimmat grafiikka-asetukset eivät jostain syystä nosta AF-asetusta 16x-tasolle, mutta se nostettiin tässä testissä manuaalisesti, ja lisäksi käytössä oli mytös TSSAA 8X -antialiasointi.


Akkukesto ja Nvidia Battery Boost





GL502VM mahduttaa sisäänsä 64 Wh akun, joka riittää 1½-2h pelisessioon, kun käytössä on Nvidian Battery Boost -tekniikka, joka rajoittaa ruudunpäivityksen 30 FPS:n tasolle.

60 FPS Full HD YouTube-videota striimatessa näytön ollessa 50% kirkkaudella akkukestoa on noin kolme ja puoli tuntia.

Melutaso





GL502:n sisään on mahdutettu kaksi erillistä jäähdytyssiiliä tuulettimineen, ja tehokkaiden komponenttien myötä melutaso nouseekin kohtuullisen korkealle. Ääniprofiili on rasituksessa kuitenkin maltillinen, eikä havaittavissa ollut ärsyttävää tuulettimien vinkumista. Valitettavasti työpöydällä idle-tilassa tuulettimet eivät koskaan lopeta puhkumistaan, joten laite pitää aina korvin kuultavaa suhinaa. G-Sync-kannettavissa ole tarjolla Optimus-tekniikkaa, joka vaihtaisi työpöydällä Nvidian näytönohjaimen pois päältä ja siirtyisi käyttämään integroitua piiriä.

Kookkaampaan G752-malliin verrattuna 15" malli joutuu työskentelemään kovempaa tiiviimmässä tilassa, mutta i7-6700HQ ja GTX 1060 ovat sen verran energiatehokkaampia edelliseen sukupolveen verrattuna, että samat tehot jotka saatiin ennen 17" mallissa on nyt saatavilla puolta pienemmässä paketissa lähes samalla melutasolla. Asus myy GL502-mallistoa myös tehokkaammalla GTX 1070 -näytönohjaimella, mutta tässä kokoluokassa huomattavasti tehokkaampi näytönohjain tarkoittaisi myös merkittävää melutason lisäämistä.

Kommentoi artikkelia