Asus ROG Zephyrus GX501 – Ultrakevyt Max-Q-pelikannettava

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet ja liitännät







Asus ROG Zephyrus GX501 on 15-tuumaisella näytöllä varustettu malli, ja asettuu näin ollen pelikannettavien keskiluokkaan kooltaan. Muilta ominaisuuksiltaan se on kuitenkin lippulaivamalli, ja tehokkaista sisuskaluistaan huolimatta se on jopa hieman pienempi kuin aiemmin arvostelemamme Asuksen nykyinen mainstream-pelikannettava Strix GL502VM, johon on mahdutettu vain GTX 1060 -luokan näytönohjain.



2,24 kilon painoisena GX501 on noin puolet keveämpi verrattuna 17-tuumaiseen G752-malliin. Yleensä pienemmän profiilin pelikannettavissa on jouduttu uhraamaan suorituskyvyn suhteen, mutta uusimman sukupolven komponenttien energiatehokkuuden myötä Asus on saanut pakattua saman luokan komponentit puolet pienempään tilaan kuin vuotta aikaisemmin.

Päällisin puolin kannettava vaikuttaa suljettuna perinteiseltä 15" läppäriltä mustalla alumiinidesignilla ja Asuksen ROG-brändilogolla varustettuna. Vaikka pelikannettavan ohuus ja keveys on itsessään se olennainen asia, lopputulokseen on päästy tavalla joka paljastuu vasta kannettavan avaamalla.



Avattuna Zephyrus poikkeaa päällisin puolin perinteisestä läppärirakenteesta erityisesti näppäimistöasettelun osalta. Koska jäähdytysjärjestelmä vaati itselleen merkittävästi tilaa, on näppäimistö siirretty normaalilta paikaltaan rungon keskeltä etureunaan, ja hiiritaso on näin ollen jouduttu siirtämään numeronäppäimistön tilalle. Käytössä on edelleen Asukselle tyypillinen chiclet-näppäimistö RGB-taustavalaistuksella, mutta tasohiiren voi näppäintä painamalla muuttaa ledivalaistuksi numeronäppäimistöksi.



Kannettavaa avaamalla paljastuu myös nouseva välipohja, joka avaa pienen raon kannettavan pohjaan, jonka kautta viileämpi ilma pääsee kahden kookkaan tuulettimen ja lämpörivaston läpi takakautta ulos. Myös kannettavan sivuilta löytyy ilmanottoaukot.

Kokonaisuudessaan Zephyrusin ulkoinen rakenne on laadukas, ja verrattuna edullisempaan GL502-malliin se tuntuu ehdottomasti jämäkämmältä - ehkä osittain sen takia, että se pitää hieman pienemmästä muotokertoimestaan huolimatta sisällään enemmän metallia. Rungon heikkoudeksi jääkin aukeavan välipohjan tuntuma. Muovinen ja joustava pohja tuntuu muuhun runkoon verrattuna hieman heppoiselta, ja pitemmässä käytössä luonnollisesti tällaisen saranaratkaisun kestävyys on iso kysymysmerkki. Välipohjan väliin saattaa myös helposti päätyä likaa. Toisalta sen saa myös irrotettua helposti, ja näin tuulettimia voi koettaa puhdistaa pohjasta paineilmalla muuta runkoa avaamatta.


Liitännät ja langattomat yhteydet





Yhteydet: WLAN 802.11ac Dual-Band, Bluetooth 4.1
Liitännät: 1xHDMI 2.0, 4xUSB 3.0, 1xUSB 3.1 Type C / Thunderbolt , 3,5mm kuuloke/mikrofoni

Zephyrus mahduttaa reunoilleen pelikannetavaksi hieman normaalia suppeamman liitinvalikoiman. Kannettavasta löytyy HDMI 2.0 -liitäntä ulkoisten näytön kytkemiseen, ja tämä onnistuu myös Thunderbolt/USB-C-liitännän kautta sitä tukevilla näytöillä. Neljä USB 3.0 -liitäntää sekä 3,5 mm kuuloke/mikrofoniliitäntä vastaa lopuista. Zephyrusin erikoisen jäähdytysratkaisun myötä myös virtaliittimen sijoitus on erikoisesti kannettavan vasemmalle reunalla keskellä. Sijoitus oli ainakin allekirjoittaneelle epämiellyttävä, sillä useimmissa kannettavissa virtaliitin on sijoitettu oikeaan yläreunaan.

Kannettavan mukana ei tule adaptereita, joten verkkoliitäntää tai SD-paikkaa kaipaavien on hankittava erilliset adapterit. Kannettavan mukana tulee peliläppäreille tuttu koookas virtamurikka, joka tuo mukanaan lisäpainoa muuten kevyeen pakkaukseen. 230 W tehoa antava virta-adapteri on kuitenkin hieman pienempi kuin 17" mallien 330 W versio.


Näppäimistö ja tasohiiri






Etureunaan sijoitettu chiclet-näppäimistö on Zephyrusin merkittävin poikkeama käytettävyyden suhteen. Näppäimistöä on hankalampi käyttää sylissä, ja työpöydälläkin se on työnnettävä syvemmälle sopivan kirjoitusetäisyyden saavuttamiseksi. Runko ei näin ollen myöskään tarjoa tukea ranteelle, mutta tätä varten Zephyrusin mukana toimitetaan kuminen rannetuki, joka on tervetullut pitempiä kirjoitussessioita varten. Kirjoitustuntumaltaan näppäimistö vastaa muita Asuksen pelikannettavien näppäimistöjä, eikä ohuuden tavoittelussa ole jouduttu karsimaan painallussyvyydestä.



Näppäimistö on verrattain tiivis, ja erityisesti numpadin puoli jätti allekirjoittaneelle toivomisen näppäinsijoittelun ahtauden myötä. Näppäimistöstä löytyy ROG-logolla varustettu painike, joka avaa Gaming Center -sovelluksen. Sen vierellä on vuorostaan näppäin tasohiiren ja numeronäppäimistön valitsemiseksi. Perinteisesti nuolinäppäimien yläpuolelta löytyvät näppäimet on karsittu vain kahteen painikkeeseen (PgUp/Home, PgDn/En), ja näppäimistöstä ei löydy ollenkaan PrintScreen-näppäintä kuvankaappauksien ottamista varten.



Näppäimistö on RGB-valaistu, ja sitä voi säätää joko näppäinkombolla tai ROG-sovelluksen kautta. Tarjolla on useampia preset-asetuksia eri efekteillä. (vaihtuvat värit, syke yms.)



Tasohiiri on sijoitettu oikeaan reunaan, ja vaihtuu sen yläpuolelta löytyvää näppäintä painamalla NumPadiksi. Käytännössä kosketuspinta ei ainakaan allekirjoittaneelle aja fyysisen numeronäppäimistön asiaa erityisen hyvin tuntuman puutteen takia esimerkiksi Excel-datansyötössä, mutta se on kuitenkin parempi kuin olla ilman silloin kun sovellus/peli kaipaa näitä lisänäppäimiä.



Tasohiiren toimivuus oli kuitenkin moitteetonta, ja vaikka sivusuunnassa tilaa ei olekaan yhtä paljon kuin perinteisemmissä malleissa, tämä ei ollut normaalikäytössä ongelma. Tarjolla on myös fyysiset näppäimet, jotka vastaavat laadultaan perinteisempien mallien tasohiiren näppäimiä.

Zephyrusin mukana tulee rannetuen lisäksi myös pelihiiri, joka ajaa asiansa useimpien valmispakettien hiiriä paremmin. Strix Impact -nimellä brändätty hiiri on varustettu yllättävän pitkällä johdolla, mikä viitannee siihen ettei sitä ole alunperin tarkoitettu kannettavan pariksi. Se sopii kuitenkin myös vasureiden käsiin ongelmitta.



Äänentoisto



Suurempaan 17" serkkuunsa verrattuna GX501 ei pidä sisällään erillistä subwooferia, joten äänentoisto on vähemmän bassovoittoista, mutta näppäimistön etureunaan sijoitetut stereokaiuttimet ajavat asiansa kohtuullisesti, eikä tässä mallissa ole samaa ongelmaa kuin G752:n tapauksessa, jossa kaiuttimet oli sijoitettu osittain näyttöpaneelin taakse. Korkealla äänentasolla huomattavissa oli kuitenkin hieman häiritsevää särinää kannettavan rungosta.

Äänentoiston laatua voi muokata myös ohjelmistopohjaisesti Asuksen Gaming Center -sovelluksen kautta, josta löytyy muutama valmisprofiili, mutta kattavammat säädöt jotka olivat tarjolla kookkaammassa mallissa loistavat poissaolollaan. Kokonaisuudessaan GX501:n äänentoisto on kuitenkin hyvällä tolalla omassa kokoluokassaan, ja soveltuu riittävästi esimerkiksi YouTuben toistoon. Musiikkia, pelejä ja elokuvia varten lienee kuitenkin parempi turvautua laadukkaampiin kuulokkeisiin bassotoistoa varten.

Kommentoi artikkelia