Asus ROG G752 – Pelikannettava G-Syncillä

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Suorituskyky, akkukesto ja melutaso




3DMark Fire Strike ja suorittimen ylikellotus





G752VY:n käyttämää Intelin Core i7-6700HQ -suoritin toimii maksimissaan 3,5 GHz kellotaajuudella, mikä on pieni tiputus verrattuna arvostelemaamme G751-malliin, jonka i7-4860HQ toimi Asuksen Turbomaster-kellotusominaisuuden voimin maksimissaan 3,8 GHz kellotaajuudella. Intelin uusi Skylake-alusta ei tätä ominaisuutta tue, ja Extreme Tuning Utilityn kautta turbotaajuuksia ei voi enää säätää. Näin ollen uuden alusta edut näkyvät todennäköisimmin sovelluksissa, joissa hyödytään DDR4-muistin tuomasta lisänopeudesta.

Asus tarjoaa G752-mallistossa myös i7-6820HK-suorittimella varustettua mallia, jota voi ylikellottaa vapaasti, mutta kyseisen mallin saatavuus on heikkoa, hinta erittäin korkea, ja loppujen lopuksi ylikellotus ei tule ilman lämpö- ja meluongelmia.



Asus G752VY suoriutui Fire Strike -testistä korkein pistein (9029), mutta käytännössä se on vain marginaalisesti nopeampi kuin edeltävä G751-malli samalla GTX980M-näytönohjaimella (8501 pistettä). Näin ollen G752 ei erityisemmin saa lisäpisteitä suorituskyvyn osalta G751-malliin verrattuna, mikä on valitettavaa varsinkin kun hintakehitys on samalla mennyt Skylake-alustan myötä väärään suuntaan.



G752:ssa on myös käytössä Samsungin M.2-liitäntäinen SM951 (950 Pro-mallia vastaava OEM-malli) 256 Gt SSD-asema NVMe-tuella, joka toimii käyttöjärjestelmälevynä. Uusi NVMe-SSD tarjoaa merkittävästi suuremmat siirtonopeudet verrattuna SATA-liitäntäisiin malleihin. Lisää tallennustilaa tarjoaa myös 7200 RPM:n nopeudella toimiva teravatun kokoinen perinteinen kiintolevy. Asemat voi myös halutesssaan vaihtaa helposti pohjaluukun kautta.



Rise of the Tomb Raider





Tomb Raider on yksi tämän hetken näyttävimmistä ja samalla myös vaativimmista PC-peleistä. Tästä huolimatta G752:n käyttämä GTX 980M suoriutui high-asetuksista 1920x1080-natiiviresoluutiolla kiitettävästi 60 FPS:n keskiarvolla. Testialueena käytettiin pelin raskainta Geothermal Valley -kenttää.

Dragon Age: Inquisition





Myös DA: Inquisition toimii erinomaisesti G752:llä. Kiersimme pelin Skyhold-aluetta parin minuutin ajan Ultra-asetuksilla 1920x1080-resoluutiolla, ja ruudunpäivityksen keskiarvoksi saatiin 58 FPS. Ultra-asetus käyttää jo 2xMSAA-asetusta, jonka voisi myös jättää pois 60 FPS:n saavuttamiseksi. Kaikki pelin alueet eivät ole kuitenkaan pelkästään riippuvaisia näytönohjaimen suorituskyvystä, vaan pullonkaula löytyy jostain muualta. Sama testi tehtiin myös viime vuonna G751-mallin osalta, ja G752 on odotetusti vain marginaalisesti nopeampi, sillä matalammalla kellotaajuudella varustettu Skylake-prosessori ei tuo merkittävää etua edeltäjäänsä verrattuna.

Witcher 3





Puolalaisen CD Projekt RED -kehittäjän Witcher-sarja sai päätöksensä kolmannen osan myötä, ja peli tarjoaakin erinomaisen alustan myös suorituskykytestaukseen vaativilla grafiikka-asetuksilla. Testasimme G752:n suorituskykyä Novigrad-kaupungin alueella, mikä on yksi pelin vaativimmista kohteista varsinkin CPU-suorituskyvyn osalta. Käytössä oli Ultra-esiasetus sekä high post processing -asetus, ja myös Nvidian HBAO+ asetettiin päälle pelin oman AO-toteutuksen sijaan. Ultra-asetuksilla Nvidian HairWorks-tekniikka ei kuitenkaan ole päällä. Peli osoittautui tästä huolimatta vaativaksi, ja ruudunpäivityksen keskiarvoksi saatiin 44 FPS. Nvidian G-Sync onkin omiaan juuri tässä tapauksessa kun ruudunpäivitys heiluu 40-60 FPS:n välimaastossa, kuva pysyy tästä huolimatta kiitettävän sulavana, eikä pieniä tipahduksia välttämättä huomaa ollenkaan.



Akkukesto ja Nvidia Battery Boost





G752VY mahduttaa sisäänsä 88 Wh akun, jolla saatiin pelattua reilun tunnin mittainen sessio Dragon Age: Inquisitionia, kun käytössä oli Nvidian Battery Boost -tekniikka, joka rajoittaa ruudunpäivityksen 30 FPS:n tasolle. Akkua ei voi valitettavasti vaihtaa, mutta toisaalta työpöytäkoneen korvikkeena laite lienee harvemmin kovin kaukana pistorasiasta. G751-malliin verrattuna tulos on hieman parempi kiitos energiatehokkaamman Skylake-arkkitehtuurin, mutta käytännössä ero ei vaikuttane käyttökokemukseen merkittävästi.

Melutaso





G752VY:n kookkaat jäähdytysaukot puhkuvat ulos kuumaa ilmaa varsin tehokkaasti, ja sisälle mahdutetut tehokas suoritin ja näytönohjain pysyvät kohtuullisen viileinä rasituksessakin. Ääniprofiili on rasituksessa kiitettävä, eikä havaittavissa ollut ärsyttävää tuulettimien vinkumista. Valitettavasti työpöydällä idle-tilassa tuulettimet eivät koskaan lopeta puhkumistaan, joten laite pitää aina korvin kuultavaa suhinaa. Tämä saattaa johtua siitä, ettei G-Sync-kannettavissa ole tarjolla Optimus-tekniikkaa, joka vaihtaisi työpöydällä Nvidian näytönohjaimen pois päältä ja siirtyisi käyttämään integroitua piiriä.

Kommentoi artikkelia