Asus ROG G20 ja Swift PG278Q – Pelaajien Tasavalta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

G20 ja pelaaminen 2560x1440-resoluutiolla




Asus ROG G20 ja 3DMark11

Asus Rog Swift PG278Q yhdistää 2560x1440-resoluution ja 144 Hz maksimivirkistystaajuuden samaan pakettiin, mikä tarkoittaa sitä, että sitä ajavalta tietokoneelta vaaditaan myös erittäin paljon suorituskykyä. G20 vastaa tähän haasteeseen nopeimmalla H97-alustan i7-suorittimella sekä Nvidian GTX 780 -näytönohjaimella. Jatkossa 2560x1440 tulee tarvitsemaan entistä enemmän myös VRAM-muistin osalta, joten GTX 780:n 3 gigatavua alkaa olla jo minimisuositus uutta korttia harkitsevalle.

Testasimme ROG-kokoonpanoa useamman pelin voimin, mutta tähän artikkeliin poimimme niistä kolme peliä kahdella eri kuvanlaatuasetuksella. Näin saamme hyvän kuvan siitä, miten paljon suorituskykyä vaaditaan 2560x1440-resoluution pyörittämiseen maksimiasetuksilla, ja miten paljon tästä on nöyrryttävä G20:n kaltaisella kokoonpanolla, että lähestytään 144 FPS ruudunpäivitystahtia.

Bioshock Infinite





Bioshock Infinite on ehkä Unreal Engine 3 -pelimoottorin viimeisin ja kaunein tuotos, ja se tarjoaa laajan skaalan grafiikka-asetuksia vanhemmille ja uudemmille kokoonpanoille. Pelin tarjoamalla Ultra-asetuksella G20 pitäytyy enimmäkseen 60 FPS:n tienoilla, mutta tipahtaa välillä tämän alle. Vsync päällä tämä aiheuttaisi paljon harmaita hiuksia, mutta G-Syncin myötä peli pysyy sulavana.

Tiputtamalla asetusta Ultralta Very High -tasolle saavutetaan jatkuvasti yli 60 FPS:n ruudunpäivitys, ja PG287Q:n 144 Hz virkistystaajuuden ansiosta myös tästä on hyötyä, eikä G-Syncin myötä kuvan repeily vaivaa. 144 FPS:n saavuttaminen jää kuitenkin G20:lta haaveeksi ilman merkittävää kuvanlaatuasetusten karsimista, ja monen pelin osalta tämäkään ei tule auttamaan, sillä moni pelimoottori ei yksinkertaisesti ole suunniteltu korkeille ruudunpäivitystasoille, vaan jää pullonkaulaiseksi joltain muulta osin, vaikka grafiikkatehoa olisikin tarjolla riittämiin.

Tomb Raider





Tomb Raider toimii myös moitteetta G20:n kanssa 2560x1440-resoluutiolla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. Ultralla käytössä ei kuitenkaan ole TressFX-asetus, joka aiheuttaa kuvainnollisesti, ja pelin julkaisuaikaan ehkä myös kirjaimellisesti, harmaita hiuksia Nvidian näytönohjaimelle.

Karsimalla kuvanlaatuasetuksia High-tasolle päästään jo lähelle 120 FPS:n ruudunpäivitystä, ja G-Syncin kanssa alkaa olla jo kyseenalaista onko paremmasta suorituskyvystä mainittavaa hyötyä. Toki jos FPS olisi kautta linjan yli 144, voisi G-Syncistä siirtyä ULMB:n kelkkaan hieman tarkempaa liiketoistoa varten.

Total War: Rome II





Pelitestien raskainta kastia edustaa vastikään päivitetty Rome II: Emperor Edition, joka tarjoaa kuvanlaatuasetuksia aina Extreme-asetukseen asti. G20 ei kuitenkaan tähän taipunut, vaan FPS jäi selvästi alle 30:n. Myös Ultra-asetuksilla ruudunpäivitys jäi turhan matalaksi, ja Rome II toi myös esiin ongelmia G-Syncin kanssa. Latausruudut välkkyivät matalan ruudunpäivityksen takia, ja taisteluissa myös skyboxin tekstuurit välkkyivät vaikka ruudunpäivitys oli yli 30 FPS.

Tiputtamalla asetukset Very High -tasolle Rome II palautuu latausruutuja lukuun ottamatta pelikelpoiseksi, ja High-tasolla ruudunpäivitys on jo kiitettävällä tasolla. Kuvanlaadun osalta samaa ei kuitenkaan voi sanoa, ja ero Extremen ja High välillä on silmiinpistävä.


Yleisellä tasolla G-Synciä käytettäessä ruudunpäivityksen kannattaa pyrkiä pitämään yli 40 FPS:n, sillä vaikka G-Sync auttaa välillä 30-40 FPS, ei se poista yleistä ruudunpäivityksen hitauden tuomaa tunnetta, vaan oikeastaan päin vastoin - äärimmäisen sulavasta ruudunpäivityksestä tipahtaminen 30 FPS:n tasolle on varsin epämiellyttävä kokemus. PG287Q paljastaa pelien omat nykimisongelmat raadollisesti, eivätkä ne voi enää piiloutua liikesumennuksen taakse. What has been seen, cannot be unseen.

kommentti 1

Carbonfiber_Dragon

Itselläni on tällainen ja voin sanoa, että pitää aivan hirveätä meteliä jos tekee mitään raskaampaa kun katselee videoita.

Lisäksi jäähdytys ei pelaa läheskään rittävästi, eikä parempia osia omantietoni mukaan ole saatavilla mistään. Paremmilla osilla tarkoitan lähinnä koteloon sopivia lisäpuhaltimia, prossu jäähdytintä ja tehokkaampaa poweria.

Jos joku sattuu tietämään asiasta enemmän niin, vinkit ovat tervetulleita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2016 @ 21:41

Kommentoi artikkelia