Asus ROG G20 ja Swift PG278Q – Pelaajien Tasavalta

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Kalibrointi ja kuvanlaatu



Kuvankäsittelykäyttöön käytettävä näyttö kannattaa kalibroida sitä varten erikseen tarkoitetulla kalibraattorilla, eli kolorimetrillä tai spektrophotometrillä sekä erillisellä kalibrointiohjelmistolla. Näillä luodaan näytölle oma profiili optimaaliselle kuvanlaadulle. Pelikäytössä ongelmaksi muodostuu se, että peli yleensä viittaavat kintaalla erillisille icc-profiileille, ja näin kalibrointi jää siltä osin turhaksi. Lisäksi erillinen kalibrointilaite on yleensä kallis ostos, jos sen käyttö jää vähäiseksi.



Hyväksi lähtökohdaksi kalibrointiin ilman erillistä kolorimetriä sopii esimerkiksi Lagom.nl -sivuston kalibrointitestit, joissa ohjeistetaan säätämään näytön kuvaa OSD-valikon kautta eri testikuvilla. Olennaisinta on saada säädettyä kirkkaus, kontrasti, gamma ja värilämpötila sopiviksi näytön omilla OSD-asetuksilla, sillä nämä pätevät myös peleissä.

PG278Q:n käyttämä 10-bittinen TN-paneeli suoriutui kuvanlaatutestien osalta varsin hyvin verrattuna allekirjoittaneen aikaisemmin testanneisiin TN-paneeleihin. Testikappaleessa ei ollut havaittavissa valovuotoa, joskin pientä taustavalon pilveytymistä oli havaittavissa vasemmassa ylänurkassa mustalla taustalla. Tämä ei kuitenkaan päässyt häiritsemään normaalikäytössä. Havaittavissa oli myös pientä oranssia hehkua näytön reunoilla katselukulmaa muutettaessa.


Mustalla taustalla PG278Q:ssa on havaittavissa vain hyvin pientä taustavalon pilveytymistä


Näytön suurimmat ongelmat ovat kuitenkin peräisin sen TN-paneelista. Näyttöä kalibroitaessa gamma-arvot eivät olleet kohdallaan, ja valitettavasti Asuksen OSD-valikosta puuttuu kokonaan gamma-säätömahdollisuus. Näin ollen ainoaksi vaihtoehdoksi rautakalibroinnin lisäksi jää Windowsin oma gamma-säätö tai näytönohjaimen ohjauspaneelin gamma-asetukset. Erilliset ohjelmistopohjaiset kalibrointiprofiilit eivät valitettavasti yleensä päde peleissä, joten vaikka gamman saakin kalibroitua sopivaksi työpöydällä, testatuissa peleissä kuva jäi harmillisen vaaleaksi. Osassa peleistä on kuitenkin tarjolla omat gamma-säädöt, joilla asiaa voi yrittää korjata. Kysymysmerkiksi kuitenkin jää, miksi PG278Q:n OSD-valikkoon ei ole saatu gamma-asetusta.

PG278Q saavuttaa 144 Hz virkistystaajuuden käyttämällä TN-paneelia, joka on luonnostaan nopeampi verrattuna IPS-paneeleihin. TN-paneelin heikkoudet ovat vuorostaan värien toistossa ja kuvakulman kapeudessa, sillä jo suoraan edestä katsottuna voi huomata TN-paneelin värisiirtymät eri puolilla näyttöä. IPS- ja TN-paneelit kärsivät myös ns. glow-efektistä tummilla sävyillä näytön reunoilla, joskin ongelma on yleensä pahempi IPS-paneelien osalta.

Vaikka PG278Q ei olekaan katselukulmiltaan IPS:n veroinen, on sen käyttämä uudempi 10-bittinen TN-paneeli kuitenkin selkeä parannus aikaisempiin paneeleihin. Väritoisto on kokonaisuudessaan hyvä, eikä suppea katselukulma vaivaa juurikaan edestä katsottuna. Kuvanlaatu sivusuunnassa pysyy kunnossa varsin hyvin, mutta ylhäältä ja alhaalta katsottaessa sävyt vääristyvät nopeaan. Käytännössä tämä ei liene ongelma näytön ollessa vaakatasossa, mutta portrait-tilassa tällä voi olla merkitystä.

kommentti 1

Carbonfiber_Dragon

Itselläni on tällainen ja voin sanoa, että pitää aivan hirveätä meteliä jos tekee mitään raskaampaa kun katselee videoita.

Lisäksi jäähdytys ei pelaa läheskään rittävästi, eikä parempia osia omantietoni mukaan ole saatavilla mistään. Paremmilla osilla tarkoitan lähinnä koteloon sopivia lisäpuhaltimia, prossu jäähdytintä ja tehokkaampaa poweria.

Jos joku sattuu tietämään asiasta enemmän niin, vinkit ovat tervetulleita.

Viestiä on muokattu sen lähettämisen jälkeen. Viestiä on muokattu viimeksi 24. syyskuuta, 2016 @ 21:41

Kommentoi artikkelia