Asus G550JK – pelikannettava matkalle mukaan

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas

Ulkoiset ominaisuudet ja liitännät



Ulkoasu ja rakenne





Asus G550JK asettuu 15” näytöllään pelikannettavien kevyempään luokkaan, mutta tästä huolimatta se on ensivaikutelmaltaan vahvasti työpöytäkorvikkeen oloinen. Raskas alumiinirakenne uhkuu hyvää laatua ja näyttävyyttä, mutta samalla Asus on joutunut uhraamaan keveyedestä. 2,7 kilon alumiinimöhkäle ei ole luokkansa kevyimpiä pelikannettavia, mutta vastavuoroisesti se tarjoaa rakenteensa puolesta parempaa kestävyyttä kovempaankin matkailuun, mahtuen silti mukaan paremmin kuin 17-tuumainen serkkunsa. Näytön nivel on sopivan jäykkä ja säätyy kiitettävän alas, arviolta n. 30-40 asteen kulmaan.



G550JK on tyylitelty punaisella Asuksen Republic of Gamers –logolla, ja kaikki muutkin kannettavan aksentit kuten reunukset ja näppäimistön näppäimet sekä taustavalaisu ovat ROG-tyyliin punaisia. Muilta osin pikimusta kannettava miellyttää silmää, mutta alumiinipintaa voi olla käytännössä hankala pitää puhtaana sormenjäljistä, jotka se kerää välittömästi.




Liitännät ja langattomat yhteydet



Yhteydet: Gigabit LAN, Wi-Fi 802.11a/g/n, Bluetooth 4.0
Liitännät: 1xRJ-45, 1xHDMI, 1xminiDP, 3xUSB 3.0, 3,5mm kuuloke/mikrofoni



G550JK:n sivuprofiiliin mahtuisi kattavamminkin liitäntöjä, mutta useimmat tulevat todennäköisesti toimeen tarjotulla kolmella USB 3.0 -liitännällä. Positiivisena puolena kannettavasta löytyy sekä miniDP, että HDMI-liitännät ulkoisten näyttöjen kytkemiseen, ja myös perinteinen LAN-liitäntä löytyy sitä tarvitseville. Toiselle puolelle kannettavaa jää optinen asema, SD-muistikorttipaikka, kensington sekä yksi USB-liitäntä, jonka kautta voi ladata esimerkiksi kännykkää myös itse läppärin ollessa kiinni.

Näyttö





Asus on vihdoin ymmärtänyt IPS-näyttöjen sopivuuden myös pelikannettaviin, ja G550JK:lle sopii kuin nappi silmään sen 1920x1080-resoluution mattapaneeli. Katselukulmat ovat kannettavalle tärkeä ominaisuus, ja varsinkin aikaisempia malleja vaivasi TN-paneelin ongelmat katselukulman heikkous erityisesti pystysuunnassa. Uudella IPS-paneelilla kuva pysyy moitteettomana väreiltään, joskin kirkkaus hieman laskee jos katselukulma on kaukana optimaalisesta.

Myös väritoisto on moitteeton ja gamma lähellä 2.2 suositusarvoa. Kirkkaussäätö on myös toteutettu esimerkillisesti 11 eri tasolle, ja taipuu tarvittaessa todella matalalle. Lagom.nl –testeissä mustan erottelukyky jäi IPS-paneelille tyypillisen heikoksi, mutta valkoisen saturaatiotestistä paneeli selviyti vuorostaan moitteetta. Näytössä ei ollut havaittavissa valovuotoa eikä taustavalon pilveytymistä mustalla taustalla. Näiltä osin G550JK:n käyttämä IPS-paneeli on kuvanlaadultaan toistaiseksi paras sivustollamme arvostelluista kannettavista.

Testufo.com –sivuston testien perusteella Asuksen käyttämä paneeli selviytyy 60 Hz IPS-paneelille tyypillisesti. Nähtävissä on kohtuullinen määrä liikesumeutta, eikä overdrive-tekniikasta johtuvaa korona-artifaktia ollut nähtävissä. Tästä huolimatta paneeli ei yllä liiketoiston osalta TN-paneelin tasolle. Näin ollen se ei ole parhaimmillaan nopeatempoisissa FPS-peleissä, mutta muuhun pelaamiseen se on riittävä ja tarjoaa TN-paneeleja miellyttävämmän katseluelämyksen.

Näppäimistö ja tasohiiri



Näppäimistö on myös laadukas ja jämäkkä, palaute on chiclet-mallille ensiluokkainen, ja parempaa voisi oikeastaan toivoa enää mekaaniselta mallilta. Jos jotain pientä viilattavaa näppäimistöstä on etsittävä, löytynee se nuolinäppäinten ja keypadin normaalia ohuemmasta koosta.



Tasohiiri käyttää nykyisin useimmista kannettavista tuttua clickpadia, jossa ei ole erillisiä näppäimiä hiiriklikkauksille, vaan ne aktivoidaan painamalla tasohiiren alalaitaa nurkasta. Asus Smart Gesture –ohjelmistolla saa säädettyä myös hiiren klikkauksen napautuksella painalluksen sijaan, ja tarjolla on myös useimmista kannettavista tutut useamman sormen pikatoiminnot zoomaukseen ja navigointiin. Tasohiiri on kooltaan riittävä ja seuraa sormen liikettä hyvin, mutta valitettavasti tason painallus on aivan liian jäykkä ollakseen miellyttävä käyttää. Napautuksilla käytettynä tasohiiri ajaa kuitenkin asiansa kohtuullisesti oikean hiiren korvikkeena.

Äänentoisto



Kannettavilta harvemmin odotetaan ihmeitä äänentoiston osalta, mutta joskus niistä ei löydy riittävästi vääntöä edes normikäyttöön. G550JK:n kohtuullisen kookkaaseen rakenteeseen on mahdutettu kaiuttimet näytön etuosan pohjaan, mikä ei ole ainakaan allekirjoittaneen mielestä parhaimpia sijoituskohteita. Ne kuitenkin ajavat asiansa kohtuullisesti, ja volyymiä riittää yllin kyllin. Bassotoistoa ei luonnollisesti ole tarjolla merkittävästi, mutta siitä pitääkin huolen mukana tuleva purnukka.



Jos G550JK jää pysyvämpään käyttöön työpöydälle, ja se toimii jonkin sortin mediasoittimena, saattaa sen äänentoistolta haluta astetta parempaa bassotoistoa. Tätä varten mukana tulee erillinen ikiomaan liitäntäänsä kytkeytyvä SonicMaster-bassokaiutin, joka tuo syvyyttä kannettavan muuten laimeaan antiin tällä saralla. Saavutettu äänielämys ei edelleenkään ole mitenkään erityisen laadukas, ja kuulokkeet ovatkin suositellut omaan kuunteluun. Läppäristä saa kuitenkin aikaan pelaajan boomboxin jos vielä kääntää sen kaiuttimet pöytätasosta pystyyn.

Kommentoi artikkelia