ASRock E350M1: AMD:n Brazos saapuu työpöydille

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 0 kommenttia

Suorituskyky transkoodauksessa: APU, CUDA, Stream-ytimet ja ohjelmistopohjainen


Koska ainoastaan videon purkuprosessi on laitteistokiihdytetty Zacaten tapauksessa, meidän täytyy hillitä odotuksiamme sen kyvyistä transkoodauksen kohdalla.
Testaamme kaikkia eri tekniikoita 10,5 Mb/s datanopeudella olevalla elokuvatrailerilla, joka on enkoodattu H.264-kodekkia käyttäen monikanavaisella AAC-äänellä.



Koska E-350 ei sisällä laitteistokiihdytettyä videon pakkausta, voimme testata sitä vain ohjelmistopohjaisessa tilassa ja käyttäen laitteistokiihdytystä purkuvaiheessa. Käytössä oli optimoitu versio CyberLink MediaEspresso 6.5 –sovelluksesta ja iPad-profiililla (Smart Fit, H.264, AAC) ajettu lähes 11 minuuttia kestävä transkoodaus lyheni yhdeksään minuuttiin, mikä tarkoittaa noin 20% nopeutusta.



AMD:n Radeon HD 4250 (40 stream-prosessoria) ja 880G-piirisarja ovat myös liian heikkotehoisia, jotta niissä olisi hyötyä pakkauksen laitteistokiihdytyksestä. Kaikki työ jää siis 2,8 GHz:n taajuudella toimivan vähävirtaisen Athlon II X2 240e –prosessorin tehtäväksi. Vertaamme siis taas ohjelmistopohjaista transkoodausta ja transkoodausta laitteistokiihdytetyllä videon purulla. Koska työpöytäluokan prosessori on huomattavasti Zacatea nopeampi, jopa ohjelmistopohjainen testi sujuu alle neljässä minuutissa. Laitteistokiihdytyksen käyttö purussa nopeuttaa prosessia vielä 17% verran.



Ohjelmistopohjaisessa tilassa Intelin 10W Celeron SU2300 kuluttaa prosessiin yli kahdeksan minuuttia. Kun käyttöön otetaan Nvidian ION-ohjain ja sen PureVideo-tuki, niin transkoodaus hoituu hieman yli seitsemässä minuutissa. Kun vielä mukaan otetaan laitteistokiihdytetty pakkaus, transkoodaus tapahtuu alle neljässä minuutissa. Laitteistokiihdytetyn purun ja pakkauksen käytöllä saadaan siis aikaan 212% suorituskykylisä.

Mielenkiintoisin tulos nähdään kuitenkin vasta, kun laitteistokiihdytetty purku otetaan pois päältä, mutta ja pakkaus jätetään käyttöön. Työhön kuluu vain 3:45, mikä on 14 sekuntia vähemmän kuin kiihdytetty purku ja pakkaus käytössä. Mistä tämä johtuu? Tämä johtuu siitä, että jos ION hoitaa sekä purkamisen että pakkamisen, purkuoperaatio hidastuu eli täysin laitteistokiihdytetty prosessi kestää kauemmin verrattuna tilanteeseen, jossa prosessori hoitaa purkamisen itsenäisesti.

Jos käytössä on mobiililaite, molempien prosessien laitteistokiihdytys kannattaa kuitenkin jättää päälle, koska se vähentää prosessorin kuormitusta mikä puolestaan parantaa akkukestoa.



Huolimatta ION-pohjaisesta piirisarjastaan, Atom-alusta ei anna CUDA-kiihdytystä vaihtoehdoksi MediaEspresso-sovellukselle. Tästä syystä kykenimme testaamaan vain PureVideo-kiihdytyksen käytön. Tuloksista kuitenkin näkyy, että siitä ei ole mitään hyötyä transkoodauksen kannalta. Itse asiassa datan siirto näytönohjaimelta prosessorille ainoastaan hidastaa verrattuna pelkkään ohjelmistopohjaiseen transkoodaukseen.

Kommentoi artikkelia