Arvostelussa Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition

Artikkelin kirjoittaja: Sami Koivunen


Vaikka Samsung on jo ehtinyt julkaista joukon uusia tabletteja, kuten uusimmat Galaxy Pro -sarjalaiset, teemme vielä pikaisen katsauksen viime vuonna esiteltyyn Galaxy Note 10.1 -malliin. Tabletti kantaa samaa nimeä kuin edeltäjänsä, mutta on eroteltu 2014-merkinnällä. Alun perin tablettia esiteltiin jo viimevuotisilla IFA-messuilla yhdessä Galaxy Note 3 -puhletin ja Galaxy Gear -älykellon kanssa. Tablettia voisikin luokitella kilpailijaksi jo aiemmin arvostelemallemme iPad Air -tabletille ja esimerkiksi Googlen Nexus 10:lle. Hinnaltaan Samsungin lippulaivamalli on halvimmillaankin 600 euron luokkaa.

Edeltäjäänsä verrattuna 2014-mallissa on peräti nelinkertaisesti isompi resoluutio. Resoluutio onkin sama kuin Googlen Nexus 10 -tabletissa, eli 2560x1600 pikseliä. Järjestelmäpiirinä on 2,3 gigahertsin neliydinsuoritin, joka sekin on selvä edistysaskel edeltäjän 1,4 gigahertsin piiriin. Testikappaleena oli 32 gigan versio 3G- ja WiFi-yhteyksillä ja Snapdragon 800 -järjestelmäpiirin 8974-versio, joka on tuttu myös monista muista lippulaivamalleista. Tabletin mukana tulee myös Samsungin muistakin laitteista tuttu S Pen -kynä.

Tekniset tiedot
Mitat: 243,1x171,4x7,9 mm
Paino: 535-547 g mallista riippuen
Näyttö: 10.1 tuuman 2560x1600 (WQXGA) TFT
Järjestelmäpiiri: Neliytiminen 2,3 GHz Snapdragon 800
Tallennustila: 16/32/64 GB + microSD
RAM: 3 GB
Kamera: 8 megapikselin takakamera LED-salamalla, 2 megapikselin etukamera
Akku: 8220 mAh

Ulkomuodollisesti Airin mitat ovat Note 10.1 -tablettia aavistuksen pienemmät, mutta selväksi ero tulee laitteiden painossa, sillä vajaan 480 gramman Air tuntuu käsissä suorastaan sirolta ja kevyeltä verrattuna Samsungin Noteen. Toisaalta Nexus 10 on vielä Note 10.1:kin painavampi 600 grammallaan. Näyttö on Note 10.1:ssä aivan oma lukunsa. Tabletti jaksaa pyörittää käytännössä mitä tahansa sisältöä ja 2560x1600 pikselinen näyttö on tarkkuudeltaan ja näyttävyydeltään omassa luokassaan. Airin Retina-näyttöä voi kuvailla täydellisen riittäväksi tablettikäyttöön, mutta Note 10.1:n näyttö vie vertailussa pidemmän korren.



Tabletti sisältää yläreunassa virtanäppäimen ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat selkeitä ja intuitiivisia. Edestä löytyy kameran vierestä valotunnistin ja kaiuttimet löytyvät vaakatasossa oikeasta ja vasemmasta yläreunasta. Oikean kaiuttimen vieressä on paikka S Pen -kynälle ja vasemmalla reunalla ovat kaiuttimen lisäksi paikat SIM- ja microSD-korteille. Takaa löytyy kameran lisäksi LED-salama.

Suorituskyvyltään testikappale tarjosi kaksijakoisen kokemuksen. Toisaalta peli- ja videontoistosuorituskyky oli huippuluokkaa, mutta Samsungin TouchWiz-käyttöliittymä aiheutti selvää lagia. Ero esimerkiksi iPad Airin käyttöön oli merkittävä. Erilaisten RSS- ja uutissovellusten käyttö oli satunnaisesti tuskastuttavan tökkivää ja sellaista, jota ei todellakaan odota tämän hintaluokan näillä spekseillä varustellusta tabletista.

Akunkestoltaan Note 10.1 on riittävä. Tabletti sisältää vaikuttavan, 8220 milliampeeritunnin kokoisen akun ja vaikka huipputason näyttö ja järjestelmäpiiri syövät osansa, riittää virtaa yleensä koko päiväksi ja vähäisellä käytöllä pariksi päiväksi. Kovassa videotoisto- ja pelikäytössäkin akku kestää helposti puoli päivää. Yhteyksiltään Note 10.1 tukee 802.11 a/b/g/n/ac WLAN-standardeja ja LTE-yhteyksiä.

Note 10.1:n kahdeksan megapikselin kamera led-salamalla varustettuna kuulostaa tablettiin riittävältä ja sitä se on myös käytännössä. Tabletti on vain kooltaan niin iso, että vaikka kuvaus melko hyvin onnistuukin, niin ei valokuvauksessa oikein ole järkeä. Etupuolen kahden megapikselin kamera kykenee Full HD -tason kuvaan, jos tablettia haluaa käyttää esimerkiksi videopuheluihin.



Ulkoasultaan Note 10.1 on tyylikäs ja sisältää Note 3:n tapaan nahkaa jäljittelevän takakannen. Tabletti on suunniteltu pääasiassa vaakatasokäyttöön ja painikkeet on sijoitettu pitkälle sivulle. Pystykäytössä kosketuksella toimivat painikkeet ovat harmittavasti sijoitettu juuri siten, että niiden painaminen tapahtuu helposti vahingossa tablettia reunoilta pidettäessä. Muista Samsung-laitteista tutusti Note 10.1 sisältää fyysisen kotipainikkeen ja kaksi kosketuspainiketta: valikkonäppäimen ja paluunäppäimen.



Ohjelmistopuolella Samsung tuo jälleen runsaasti valmiiksi asennettuja sovelluksia, eli ns. bloatwarea. Suurin osa sovelluksista, kuten esim. New York Times -uutissovellus, TripAdvisor ja Flipboard ovat varmasti suurimmalle osalle hyödyttömiä. Lisäksi valmiina on kymmeniä erilaisia Samsung- ja Google Play -sovelluksia. Samsung on myös asetellut uutissovellusten, Samsung-sovellusten ja Twitterin widgetit valmiiksi näytöille. Samsungin omia sovelluksia on käytännössä vaikeaa saada kokonaan poistettua tabletista, mikä antaa huonon vaikutelman muokattavuudesta.



Tabletin mukana tuleva S Pen -kynä oli positiivinen yllätys. Kynän käyttö oli luontevaa ja toi mukavan vaihtoehdon sormiselailuun ja varsinkin muistiinpanojen kirjoittaminen on kynällä luontevaa. Kynä kykenee tunnistamaan erilaisia painallusvoimakkuuksia ja käyttö onnistuu parin sentin päästä ilmastakin. Ilmassa voi kynässä olevan painikkeen avulla myös avata ilmakomento-valikon, jonka avulla voi avata toimintamuistion, leikekirjan, näyttökirjoituksen, S Finderin ja kynäikkunan. Kynän avulla esimerkiksi kuvankaappauksen ottaminen on helppoa ja sormikäyttöön verrattuna työskentely on tarkkaa. Piirtäessä huomaa kynän jäljen olevan jonkin verran jäljessä kynästä.




Kaiken kaikkiaan Note 10.1:n käyttöä voisi kuvailla pieneksi pettymykseksi. Vaikka tabletissa riittää ominaisuuksia vaikka mihin, on sen WQXGA-tason resoluution käyttö yhdessä TouchWiz-käyttöliittymän kanssa kostautunut ja tabletti kärsii käytön sujuvuusongelmista. Video- ja pelikäytössä tabletti hakee kuitenkin vertaistaan ja laitteella saa kaiken irti Android-sovellusvalikoimasta. Tabletti kärsii myös korkeasta hinnoittelusta varsinkin, kun tarjolla on iPad Airin kaltaisia tabletteja halvemmalla hinnalla. Android-ympäristössä Note 10.1 on kuitenkin kilpailukykyinen ja S Pen -kynä on erinomainen lisä tablettikäyttöön.

Kommentoi artikkelia