Arvostelussa Ubuntu 10.04 LTS: Lucid Lynx

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 1 kommentti

Arvostelussa-Ubuntu-10-04-LTS-Lucid-Lynx



Johdanto



On noin kaksi viikkoa siitä kun Ubuntu 10.04, koodinimellä Lucid Lynx, päästettiin vapaaksi Internettiin. Viime kerralla minun piti odottaa kuukausi ennen 9.10 tututustumista johtuen katalista virheistä, rampauttavista bugeista ja tuskallisen hitaista ohjelmistolähteistä. Onneksi mitään tästä ei tapahtunut 10.04:llä.

Eikä pitäisikään. Sillä Ubuntu 10.04 kantaa LTS-akronyymiä, mikä tarkoittaa pitkän ajan tukea. Joka kuudes kuukausi uusi Ubuntun versio julkaistaan, mutta vain joka toinen vuosi näemme LTS-version. Viimeisin LTS julkaistiin 2008 huhtikuussa kun Ubuntu 8.04 Hardy Heron teki debyyttinsä. Nämä julkaisut ovat erityisen tärkeitä koska Ubuntun OEM-myynnit riippuvat LTS-versioista. Laitteistovalmistajat, jotka voisivat potentiaalisesti myydä laitteita käyttöjärjestelmä valmiiksi asennettuna, arvioivat juuri LTS-julkaisun laatua ja vakautta tehdessään päätöksiä. Myös sovelluskehittäjät ovat silmä tarkkana. Yhteensopivien ohjelmien luominen Ubuntulle pitäisi olla paljon helpompaa, ja todennäköisemmin se tapahtuu kun julkaisusykli on pitempi.



Tämä arvostelu on henkilökohtaisempi minulle koska 8.04 käännytti minut Ubuntuun ja täysipäiväiseksi Linux-käyttäjäksi. Ennen sitä olin vain vierailija joka peukaloi eri RPM-distroja kuten Mandriva ja Red Hat. Käytin Ubuntu 7.04 ja 7.10 hetken, mutta palasin aina tuttuun KDE/RPM distroon.

Kaikki tämä muuttui järkähtämättömän Hardy Heronin ilmestyessä. Pitäen tämän mielessä päätin ottaa tehtäväkseni katsoa miten pitkälle Ubuntu on päässyt sitten viimeisimmän LTS-julkaisun. Normaalin Ubuntu 10.04 arvostelun lisäksi Tom's Hardwaren vaatimusten mukaan olemme pistäneet Lucid Lynxin kehään ottelemaan vastassaan Hardy Heron. Päättelemme onko OS paisunut vuosien aikana vai onko suorituskykyä saatu hiottua entisestään. Onko Canonicalilla edessään taas toinen 'Karmic Katastrophe', vai onko Lucid Lynx täystyrmäys? Jatka eteenpäin ottaaksesi selvää.

kommentti 1

Anonymous User

Täsmälleen samaa mieltä noista vasemmalle siirretyistä napeista. Aina kun asennan johonkin koneeseen ubuntun, ne siirtyvät välittömästi oikealle. Tämä ei haittaisi niin paljon jos ne saisi suht helposti muutettua, mutta kun se on vielä niin hankalaa...

Kommentoi artikkelia