AMD Radeon HD 7990: Kahdeksan peliä ja näytönohjain 1000 eurolla

Artikkelin kirjoittaja: Chris Angelini ja Igor Wallossek Artikkelin suomentaja: Manu Pitkänen

Testitulokset: Battlefield 3


Jotta tulosten lukeminen ei olisi liian helppoa, olemme jakaneet FPS-tulokset kahtia: Hardware FPS:ään ja Practical FPS:ään. Hardware FPS on käytännössä luku, joka oltaisiin saatu myös käyttämällä Frapsia. Siihen siis sisältyy myös piirtämättömät ja vajaat framet. Practical FPS -lukemaan sisältyy vain onnistuneet ruudut.


Kuten yllä olevasta taulukosta nähdään, on tuloserottelulla huikea vaikutus AMD:n kannalta. Radeon HD 7990 tuottaa Battlefield 3:ssa 100 FPS:n lukeman Ultra-asetuksilla ja 2560x1440 pikselin resoluutiolla. Näyttäisi siltä, että ohjain koettelee neljään gigahertsiin ylikellotetun Core i7-3770K -laitteistomme rajoja. Testin videotaltiossa kuitenkin nähdään selvästi, että jokaista onnistunutta framea seuraa kaistale vajaata framea (näkyvissä yhden tai kahden millisekunnin ajan). Tästä syystä ohjaimen korjattu tulos laskee dramaattisesti, 56,2 FPS:ään. Sama ongelma vaivaa CrossFire-kokoonpanoamme.

Kuten huomaat, suoritimme testit Radeon HD 7990:lla myös prototyyppiajureilla, joiden viimeistellyn version AMD julkaisee tämän vuoden toisella puoliskolla. Ajurit parantavat selvästi ohjaimen Practical FPS -tulosta. Syy on siinä, että ajurit lisäävät kahden ruudun välistä latenssia, jolloin ei-toivottujen ruutujen määrä vähenee.



Yllä olevassa kaaviossa näkyy kaikkien näytönohjainten ruudunpäivitysnopeuden kehitys 90 sekunnin testin aikana. Tässäkin Hardware FPS ja Practical FPS on erotettu toisistaan. Prototyyppiajureilla on piristävä vaikutus Radeon HD 7990:n tuloksiin.



Nvidia-kokoonpanoissa framien väliset latenssit eivät juuri muutu. Radeon-ohjaimissa eroja syntyy enemmän Catalyst 13.5 Beta 2 -ajureilla.

Ennen olisimme päätelleet 11 millisekunnin tarkoittavan 95. persentiilin kohdalla sitä, ettei pelaajat pysty havaitsemaan merkittävää nykimistä. Testipelaajamme kuitenkin raportoivat ongelmista (kun he vaihtoivat Radeon HD 7990- ja GTX 690 -kokoonpanojen välillä). Meidän pitää siis miettiä uudelleen mitkä erot ovat havaittavissa ja mitkä eivät.

Kommentoi artikkelia