AMD Radeon HD 7970: matka Tahitiin

Artikkelin kirjoittaja: Panu Roivas | 0 kommenttia

Kaikki koossa: Tahiti GPU ja Radeon HD 7970



AMD:n Radeon HD 7970:n sydän on Tahiti-piiri, jossa on 32 CU-yksikköä. Koska yhdessä CU:ssa on 64 ALUa, yhteensä piirillä on 2048 ALUa. 925 MHz kellotaajuudella tämä tarkoittaa noin 3,8 TFLOPSia 32-bittistä laskentaa, ja 947 kaksoistarkkuuden GFLOPSia. L1-välimuisti tarjoaa noin 2 TB/s muistikaistan tällä kellotaajuudella, ja sen tukena on 768 KB L2-välimuistia.



Renderöintipäitä on yhteensä kahdeksan kappaletta, ja ne pystyvät yhteensä 32 rasterioperaatioon per kellojakso. Vaikka tämä on identtinen Radeon HD 6970:n kanssa, tehokkuutta on parannettu kuuden 64-bittisen muistikontrollerin avulla, mikä mahdollistaa 384-bittisen muistiväylän. Laajennetun väylän ja nopean 1375 MHz GDDR5-muistin ansiosta Radeon HD 7970:lla on kookas 264 GB/s muistikaista, mikä on noin 100 GB/s enemmän kuin Radeon HD 6970:n.



Uusitut Tesselaatiomoottorit

Jokaisessa piirissä on kaksi uusittua geometriamoottoria, jotka on optimoitu tesselaatiolle. Ne ovat rajattuja 2 miljardiin kärkipisteeseen, mutta AMD:n mukaan suorituskyky on 1,7x - 4x aikaisempaan verrattuna riippuen primitiivistä tehtyjen jakojen määrästä. Myös puskurivälimuistin kokoa on kasvatettu entisestään.

PowerTune ja ZeroCore

PowerTune pitäisi olla jo tuttu Radeon HD 6900 -sarjasta. Lyhyesti kerrattuna se seuraa GPU:n tekemää työmäärää ja säätää kellotaajuuksia niin, että näytönohjain käyttää korkeintaan asetetun TDP-arvon verran tehoa. Ilman PowerTunea Radeon HD 7970:n kellotaajuus olisi vain noin 720 MHz jotta se mahtuisi 250 W TDP-rajojen sisälle huonoimmassakin tapauksessa.

Tahiti-piiriltä löytyy myös uutta tehonkulutuksen hallintaan liittyvää, ja se on ZeroCore-teknologia. ZeroCore koostuu useasta eri kehitysaskeleesta, sisältäen syvän unitilan idle-tehonkulutuksen vähentämiseksi, DRAM stutter -tilan muistin tehonkulutuksen vähentämiseksi sekä kyvyn pakata kehyspuskurin sisältö. AMD väittää kortin kuluttavan vain 15 W staattisessa Windows-ympäristössä, ja GPU suljetaan kokonaan pois päältä kun monitori ei ole käytössä. Myös kortin tuuletin pysähtyy, eikä lämpöä synny. Omat testilukemamme vahvistavat Radeon HD 7970:n käyttävän selvästi vähemmän tehoa kuin Radeon HD 6970 idle-tilassa.



CrossFire-käyttäjät ovat perinteisesti joutuneet taistelemaan eniten lämpöongelmien kanssa, mutta ZeroCoren myötä toinen, kolmas ja neljäs näytönohjain menevät pois päältä kun niitä ei tarvita. Emme valitettavasti saaneet tähän testiin toista Radeon HD 7970 -näytönohjainta, joten emme voi vahvistaa tämä ominaisuuden toimivuutta niin kuin AMD sitä mainostaa. Tulemme testaamaan tämän kunhan saamme toisen kortin käsiimme.

PCI Express 3.0

Data syötetään näytönohjaimelle PCI Express -väylän kautta, ja Radeon HD 7970 on ensimmäinen näytönohjain joka tukee PCI-E:n kolmatta inkarnaatiota. Suurin osa tämänhetkisistä sovelluksista ei kuitenkaan pysty kyllästämään PCI Express 2.0 -väylää edes 8x-tilassa. Todennäköisesti siis emme näe tästä mitään hyötyä edes ainoalla sitä tukevalla alustalla, eli Intelin Core i7-3000-sarjan suorittimilla. AMD:n mukaan 16 GB/s kaksisuuntainen kaista voi olla hyödyllinen GPGPU-laskennassa joissain tapauksissa. Koska sovellukset ovat vielä enimmäkseen keskeneräisiä, ja emme ehtineet saada Intelin uutta alustaa testeihimme, jää PCI-E 3.0:n testaus myöhemmäksi.





Radeon HD 7970:n piirilevy on kooltaan täysin identtinen Radeon HD 6970:n kanssa (n. 27cm). Se kuitenkin näyttää pienemmältä konepeltimäisen kärjen ansiosta. Vaikka kokoluokka on sama, eroja löytyy useampia. Uudessa kortissa ei ole metallista taustalevyä. Lisäksi sen tuuletin on halkaisijaltaan reilun sentin kookkaampi.



Tuulettimesta puheen ollen, siinä on entistä leveämmät lavat, joiden tarkoitus on luoda suurempi ilmavirta hitaammilla nopeuksilla. Näistä parannuksista huolimatta testikappaleen melutaso ei ollut erityisen hyvä. Siitä lisää tuonnempana. AMD käyttää myös Radeon HD 6990:stä tuttua TIM-lämpötahnaa coolerin ja GPU:n välissä. Kaksiaskelinen ja kolmitasoinen höyrykammio auttaa lämmön siirtämisessä ulos koko korttipaikan levyisestä kuuman ilman ulostulosta.






Toinen DVI-liitäntä siis poistettiin, mutta mitä on jäljellä? Referenssimallissa on kaksi mini-DisplayPort-liitäntää, HDMI-liitäntä ja yksi dual-link DVI -liitäntä. Ennen kuin mietit miten kalliiksi tulee hankkia adapterit Eyefinity-kokoonpanolle, on aika hyville uutisille: AMD lupaa toimittaa HDMI-DVI-adapterin sekä aktiivisen miniDP-DVI-adapterin kortin mukana. Toisin sanoen vaikka menetimme yhden liitännän, kolmen näytön käyttäjät on otettu entistä paremmin huomioon. Toki kannattaa ottaa huomioon, että sopimusvalmistajat eivät välttämättä ole yhtä anteliaita kuin AMD, joten pakkausselosteen oheissälä kannattaa tarkistaa ajoissa.



Jäähdytyksen alta paljastuu jäykistyskehikon suojelema näytönohjainpiiri. Kehikon tarkoitus on estää mahdollista vääntymistä jota aikaisemmin on nähty. Alla on muutama kuva paljaasta piirilevystä poseeraamassa kaikessa kauneudessaan:





Huomaa kuusi- ja kahdeksanpinniset lisävirtaliittimet, eli samat kuin Radeon HD 6970:ssä. Tämä ei ole yllätys saman TDP:n omaavilla korteilla, mutta AMD:n mukaan jykevä virransyöttö on tarpeellinen vain ylikellottaessa. AMD on myös säilyttänyt dual BIOS -kytkimen, joka on varmasti tervetullut ominaisuus myös tässä sukupolvessa. Se mahdollistaa kortin BIOSin muokkaamisen suhteellisen turvallisesti, sillä kytkintä kääntämällä sen voi asettaa aina tehdasasetuksille jos BIOS-päivitys ei toiminut halutulla tavalla.

Kommentoi artikkelia