AMD:n Trinity APU:n hyötysuhde: Alivoltit ja ylikellotus

Artikkelin kirjoittaja: Teemu Laitila | 4 kommenttia

Tehonkulutus


Aiemmissa artikkeleissa emme ole päässeet tarkastelemaan Intelin 65 watin Core i3-2100 -piirin ja AMD:n Trinity-piirien tehonkulutuskäyriä. Nyt käsillä on kuitenkin Core i3-3000 -sarjan prosessori, joka otetaan Trinityn vertailukappaleeksi.

Alla oleva käyrä kuvaa piirien tehonkulutusta koko testipaketin aikana. Käyrän keskivaiheilla näkyvä tasaisempi alue on Visual Basic 2010 -testi, joka ajaminen kestää lähes tunnin. Normaalisti mukana olisivat myös PCMark 7 sekä Blender, mutta niiden vakaus Trinityllä ei riittänyt testien suorittamiseen.



Tässä testissä AMD jää selvästi alakynteen. Aiemman testin tehonkulutusmittaukset osoittivat, että Trinity kuluttaa lepotilassa vähemmän virtaa kuin edeltäjänsä Llano, mutta herätessään sen tehonkulutus tökkää heti 100 watin TDP-arvoon. Se on melkoinen ongelma, kun Trinityn kilpailijat on merkitty enintään 55 wattiin.

Kun samaan taulukkoon yhdistetään A10-5800K ylikellotettuna, normaaliasetuksilla sekä alivolteilla ajettuna, taulukko paljastaa muutamia asioita.

Ensimmäisenä näkyy, että ylikellotetun ja alivolteilla pyörivän kokoonpanon välissä on yli 50 watin erotus kulutuksessa. Se tarkoittaa yli 43 prosentin kasvua kokonaiskulutuksessa. Lisääntyikö suorituskyky sen niin paljon, että se oikeuttaisi huimasta kasvaneen tehonkulutuksen? Tuskinpa vain ja tarkka vastaus saadaan seuraavalla sivulla.

Toiseksi Intelin tuloksesta näkyy, miten yhtiön selvä etumatka valmistusprosessissa mahdollistaa huomattavasti pienemmät TDP-arvot, mikä puolestaan johtaa vain 80 watin keskikulutukseen. Tämä tuloshan ei kerro vielä mitään hyötysuhteesta, jossa mukana on myös suorituskyky. Aiempien tulosten perusteella on kuitenkin helppo arvailla, että AMD:lla on äärimmäisen kova työ saavuttaa Intel hyötysuhteen osalta.

kommenttia 4

Janzor

Eiköhän tuo A8-5500 ole kuitenkin ennemminkin se HTPC valinta. Olisi ollut kiinnostanut nähdä sen lukemia myös. Ei kukaan täysipäinen kasaa 100W TDP prossun kanssa HTPC:tä ellei oikeasti ole johonkin ATX kokoiseen koteloon sitä työntämässä.

Asus P8P67 EVO // i7-2600K // PNY GTX580 + Accelero Xtreme Plus // 2x4GB 1333DDR3 // Kingston SSD 64GB + 1TB F3 + 2TB Caviar Green // Seasonic 750W

hannibal_pjv

Jos tuonne ei tunge erillistä näytönohjainta, niin kyllä tuo A10:kin on ihan HTPC kamaa... Se, että TDP on 100 ei sinällään tarkoita kovin paljoa. Jos taas ostat joka tapauksessa erillisen näytönohjaimen, niin ei AMD:n prossien suuntaan kannata oikein edes vilkaista, kuin kovin rajoitetulla budjetilla ja tällöinkin kokonaiskulutus menee luultavasti heittäen yli pelkän A10:n.

Bodomed

Voisitte tehdä uuden artikkelin budjetti luokan peli PC:stä. nyt puhutaan siis sellaisesta jonka hinta on max 500€, olisi kiva tietää että minkälaisia kokoonpanoja työ ehdottaisitte?

Olis kiva saada tuo artikkeli senkin takia, että olisi jotain faktaa sitten näyttää ja perustella valintojaan.


BPVest

Originally posted by Janzor:
Eiköhän tuo A8-5500 ole kuitenkin ennemminkin se HTPC valinta. Olisi ollut kiinnostanut nähdä sen lukemia myös. Ei kukaan täysipäinen kasaa 100W TDP prossun kanssa HTPC:tä ellei oikeasti ole johonkin ATX kokoiseen koteloon sitä työntämässä.
Mistä päättelit et toi 100W TDP = 100W lämpöö?

Want to get your a** kicked? Wear BritishPetroleumVest and have a trip in Mexico!
Toms Hardware: Näistä syistä niin ikävää kuin se onkin, alle 200 dollarin hintaluokasta ei löydy yhtään suosittelemisen arvoista AMD-prosessoria..

Kommentoi artikkelia