Adobe Flash: Katsaus selaimiin, kodekkeihin ja suorituskykyyn

Artikkelin kirjoittaja: Manu Pitkänen | 0 kommenttia

Loppupäätelmät



Loppupäätelmät

Kodekit: Jos haluat hyödyntää rautakiihdystä videoiden dekoodaamisessa, niin sinun tulee kiinnittää huomiosi kodekkeihin. Rautakiihdytteinen dekoodaus on aina parempi vaihtoehto kuin ohjelmistopohjainen dekoodaus, koska se on nopeampi ja kuluttaa vähemmän virtaa. Video pyörii siis sujuvammin ja kannettavalla tietokoneella voit katsella videoita pitkään, eikä kone lämpiä läheskään niin paljoa. Jotkut ei-niin-suositut sivustot käyttävät edelleen Sorenson Spark- tai VP6-kodekkeja, joissa ei voi hyödyntää rautakiihdytystä.


Selaimet: Jos katselet videoitasi ikkunatilassa Youtubessa, niin silloin mobiilikäyttäjille voisi suostella ainakin Opera-, Chrome- ja Safari-selaimia. Toisaalta IE8 tai Firefox ei ole huono valinta. Erot suorituskyvyssä ovat aika pienet.

Jos taas tykkäät katsella videoita full screen -tilassa, niin sitten selaimella on väliä. Parhaimman akunkeston ja alimman prosessorin käyttöasteen takaavat Opera, Chrome ja Safari, mutta niillä videon ruudunpäivitysnopeus jää hyvin alhaiseksi. Tällä kertaa suosittelemme Internet Explorer- ja Firefox-selaimia, koska ne takaavat parhaimman katseluelämyksen. Jos sinulla on käytössä tehokas työpöytäkone, niin silloin selaimella ei ole suurta vaikutusta suorituskykyyn.

Jos tietokoneestasi löytyy Core i5-540M -prosessoria hitaampi suoritin, niin silloin suosittelemme muuta selainta kuin IE8. Testissämme ollut Lenovo ThinkPad T510:ssä ruudunpäivitysnopeuden pudotuksia ei pystynyt silmämääräisesti havaitsemaan, kun käytössä oli IE8. Hitaammissa koneissa (Atom- ja Core 2 Duo -koneet) hiiren nopeat siirtelyt sen sijaan näkyivät heti videotoistossa. Toivottavasti Adobe ja Microsoft saavat korjattua Flash Playerin ActiveX-versiossa olevat ongelmat, jotka hidastelun aiheuttavat.

Aero: Huomasimme testeissämme, että Aerolla on merkitystä Flash-suorituskykyyn. Yleensä Aeron poistaminen käytöstä paransi suorituskykyä. Kannettavissa, joista löytyy Intelin GMA 500 -piiri tai Broadcomin Crystal HD -piiri, suositellaan käytettäväksi Aeroa. Harmi vain, että yleensä näiden kannettavien mukana toimitetaan Windows 7 Starter, jossa ei ole Aeroa.

Fullscreen: Huomasimme, että prosessorin käyttöaste kasvoi kun videota toistettiin koko ruudun kokoisena. Adobe kuitenkin valisti meitä, että tilanne riippuu miten sisältö on pakattu ja siitä miten sisältö esitetään. Yhtiön mukaan nettovaikutus joissain tilanteissa voi olla nolla.
Laitteisto: AMD:n UVD2-dekooderi ei näytä saavuttavan samaa tasoa kuin Nvidian neljännen sukupolven PureVideo (1215N: Ion 2, T510: Quadro 3100M) tai Intelin Arrandale- tai Sandy Bridge -prosessoreiden dekooderit. Myös GMA 4500MHD näyttäisi suoriutuvan UVD2:ta paremmin. Tämä näkyy VLC- ja Windows Media Player -soittimilla suoritetuissa testeissä.
Lenovo ThinkPad T510,
Aero päällä
Rautakiihdytys poissa päältä
Rautakiihdytys päällä
IE8 YouTube 1080p
Fullscreen
21%
12%
Chrome8 YouTube 1080p
Windowed
17%
15%
Windows Media Player 12
-
3%
VLC v.1.1.5
-
12%


Jos omistat nopean työpöytäkoneen tai todella tehokkaan kannettavan, niin et ajaudu vastaaviin ongelmatilanteisiin kuin saattaisit joutua vähävirtaisempien koneiden kanssa. Tämä johtuu siitä, että nopeilla prosessoreilla ohjelmistodekooderien suorituskyky on lähellä rautakiihdytteistä dekoodauksen.

Vielä ennen loppua on hyvä mainita, että Adoben marraskuun lopulla julkaisema Flash 10.2 beta tukee rautakiihdytystä kaikessa mahdollisessa videolaskennassa. Rautakiihdytys ei siis rajoita pelkkään dekoodaukseen, vaan videon skaalaus ja värikonversio voidaan suorittaa rautakiihdytteisenä uuden StageVideo -rajapinnan ansiosta. Komponenttiyhteensopivuusongelmien välttämiseksi Adobe aikoo vastaisuudessa myös tukeutua entistä painokkaammin käyttöjärjestelmien natiiveihin lähdekoodeihin. Mac OS X:lle tarkoitetussa Flash 10.1:ssä on esimerkiksi jo käytetty hyväksi Core Animation -rajapintaa, joten esimerkiksi Safarilla videokoostaminen (compositing) toimii rautakiihdytteisenä. Flash Player 10.2 beta tukee rautakiihdytteistä koostamista Internet Explorer 9:ssä.

Tuleva Flash-versio on jännittämisen arvoinen, koska se mahdollistaa erittäin alhaisen prosessorin käyttöasteen videota katseltaessa. Ominaisuus ei ratkaise HTML5:n ja Flashin välistä sotaa, mutta siitä enemmän jossakin muussa artikkelissa. Prosessin käyttöaste ei Flash 10.2-versiossa tipu nollaan, mutta pirun lähelle sitä kylläkin.

Älä kuitenkaan pidätä hengitystä odottaessasi, että pääset kokeilemaan täyttä rautakiihdystä tositoimessa. Täysi rautakiihdytys vaatii nimittäin palveluntarjoajalta myös tukea tulevalle Flash-versiolle. Vaikka siis asentaisit nyt Flash 10.2 betan, niin et tule huomaamaan minkäänlaista eroa YouTube-videoiden toistossa. Voit kuitenkin käydä [link [ link ] Adoben testisivustolla] katselemassa mitä tuleman pitää. Pieni varoituksen sana, ettei pettymys tule yllätyksenä: Koska värimuunnokset ja skaalaus suoritetaan GPU:lla, niin portti on avoinna kuvanlaadun heikkenemiselle.



Tällä hetkellä 16:9-kuvasuhteen korkeilla resoluutioilla Flash-videoiden teksitykset näyttävät erittäin huonoilta. Olet ehkä huomannut seikan katsellessasiYouTube-videota 1600x900-resoluutiolla (full-screen). Huono laatu johtuu siitä, että tekstitys prosessoidaan prosessorilla, mutta videodata prosessoidaan näytönohjaimella, jolloin ne saavat erilaisen käsittelyn. Odotamme innolla Flash 10.2:ta ja sitä miten se muuttaa tilannetta.

Lopuksi haluan todeta, että artikkeli oli selvästi työläämpi mitä osasin ennalta odottaa. Asiaan vaikutti olennaisesti se, että tutkittavana oli käsittämättömän monta eri muuttujaa, joiden vaikutus piti tarkistaa erikseen omissa testeissä. Teimme yli 400 yksittäistä testiä ja katselimme vähintään 20 tuntia Harry Potter ja kuoleman varjelukset -elokuvan traileria. Tässä menee varmaan hetki ennen kuin ymmärrän, ettei sillä porstuan luudalla pääse oikeasti lentoon. Testeissämme emme huomanneet merkittävää sidonnaisuutta eri muuttujien kesken. Esimerkiksi kombinaatio Aero + Firefox + full-screen ei ollut sen parempi tai huonompi kuin kombinaatio, jossa Flash-videota katseltiin Operalla ikkunatilassa ja ilman Aeroa

Kommentoi artikkelia