Opas: Kovalevy täynnä? Vapauta tilaa helposti

Petteri Pyyny
19. elokuuta, 2017 12:15

Nykyisin etenkin kannettavat tietokoneet myydään varsin vaatimattoman kokoiisen SSD-levyn kera, jolloin myös tietokoneen fyysinen tallennustila on varsin rajallinen. Kannettavan suhteen usein ainoa vaihtoehto on joko poistaa tiedostoja koneelta tai ostaa laitteeseen uusi, isompi kovalevy / SSD-levy.
Oppaamme pureutuu siihen, miten tietokoneen täyttynestä tallennustilasta löydetään helposti eniten tilaa vievät tiedostot ja hakemistot. Usein muutamat suuret tiedostot vievät gigatavutolkulla tallennustilaa ja näiden poistolla saatetaan saada merkittävä määrä lisätilaa käyttöön.
Ratkaisuksi tulee WinDirStat, ilmainen Windows-ohjelma joka kertoo selkeästi mitkä hakemistot vievät eniten tilaa.
Ohjelman latauksen jälkeen sille kerrotaan kovalevy, jonka tila halutaan analysoida - tyypillisesti esim. C: -asema. Tämän jälkeen ohjelma rouskuttaa ja analysoi kovalevyn sisältöä. Prosessi kestää koneesta, asemasta ja sen sisällöstä riippuen minuutista useisiin minuutteihin. Lopputulos on selkeä puumainen rakenne, joka kertoo suoraan kunkin hakemiston ja alihakemiston tilankulutuksen.


Perusnäkymä C: -aseman skannauksen jälkeen


Saatujen tietojen perusteella voidaan helposti kaivaa esille eniten tallennustilaa vievät hakemistot ja niiden sisällöt.
On kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että mitään järjestelmän toimivuuteen vaikuttavia hakemistoja ei poisteta, ellet oikeasti tiedä mitä olet tekemässä! Siksi ainakin seuraavat hakemistot kannattaa antaa olla rauhassa, vaikka omistaisitkin tietokoneen pääkäyttäjän tunnukset:


Lyhyesti sanoen, hakemistot tai tiedostot, joiden sisällöstä et oikein tiedä, mitä ne sisältävät - eikä asia aukene niitä selailemallakaan, ei kannata poistaa. Useimmiten eniten tilaa vievät tiedostot ovat videotiedostoja tai esim. puhelimen sisällöstä tehtyjä varmuuskopioita – jos tiedät mitä ne sisältävät ja olet varma, ettet enää niitä tarvitse, voit hyvillä mielin poistaa ne.

Löydettyäsi hakemiston tai tiedoston, jonka haluat poistaa, ohjelman valikosta "Clean Up" löytyy valinta "Delete (no way to undelete!)", joka tekee sen mitä lupaakin - poistaa tiedoston pysyvästi ja vapauttaa sille varatun tallennustilan.
Latauslinkit:
WinDirStat

Lue myös nämä
Tägit
Windows 7 Windows opas Windows 8 Windows 8.1 Windows 10 miniopas WinDirStat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.