Google julkaisi maailman tarkimman läppärin

Valtteri Ahonen
22. helmikuuta, 2013 10:39

Google on julkaissut huhutun Pixel-läppärinsä. Kyseessä on huipputarkalla näytöllä varustettu Chromebook-kannettava, jossa pyörii siis Googlen oma käyttöjärjestelmä.
Chromebook Pixel on kulmikas kannettava tietokone, jossa yhdistyvät tehokkuus sekä yksi markkinoiden tarkimmista kosketusnäytöistä - tarkin läppärinäyttö ainakin Googlen mukaan. Näyttö on 12,85" ja se on suojattu Corningin Gorilla-lasilla. Resoluutio on 2560 x 1700 (239 ppi).
Alumiinikuoriin käärityn koneen alkoinen olemus on, kuten sanottu, hieman kulmikas. Filosofiana on ollut minimalismi. Kone ei ole markkinoiden ohuimmasta päästä, mutta se kätkee sisäänsä paljon tehoa. Koneen ytimenä hyrrää Intel i5 -prosessori.
Koneessa sanotaan olevan alan johtava Wi-Fi-kantama, minkä lisäksi laitteesta löytyy LTE-tuella höystetty versio. Tallennusta varten koneessa on sekä SSD-kovalevy, että huikea yhden teran ilmainen osio Googlen Drive-palvelussa kolmeksi vuodeksi. Tämä on tietysti ihan tarpeellista, onhan kyseessä kuitenkin Chrome OS:llä toimiva kone.


Huolimatta siitä, että idea konetta kehittäessä on ollut hieno, niin Chromebook Pixelissä on myös monia omituisuuksia, joista vähiten huolestuttava ei ole sen melko kallis hinta. Lisäksi näytön kuvasuhde on erikoinen 3:2, jonka Google kertoo olevan optimoitu nettiselailuun. Tästä huolimatta reilun tuhannen euron (1299 dollaria ilman mobiiliverkkoa ja 1449 dollaria LTE:llä) koneella pitisi kuitenkin pystyä tekemään muutakin.
Chrome OS:llä ei pysty käyttämään perinteisiä ohjelmia, joten ammattikäytössä kone on monesti kelvoton. Paikallista tallennustilaa koneessa on vain 32 tai 64 GB, mikä kuulostaa myös melko vähältä, vaikka ottaisikin huomioon Googlen jalon Drive-tarjouksen. Pixel on hinnoitellut tehokkaasti itsensä ulos, sillä samalla rahalla saa monipuolisempia läppäreitä, joiden kanssa ei tarvitse painia Chrome OS:n puutteiden kanssa.
Niin surullista kuin se ehkä jonkun mielestä onkin, niin maailma ei ole vielä valmis hylkäämään perinteisiä käyttöjärjestelmiä ja siirtymään pilveen. Pixelin hinnoittelun myötä sitä ei myöskään kovin moni lähde varmastikaan yrittämään.
Päivitys 22.2.13 klo 12.23: Tarkennettu koneen hintatietoja.

Lue myös nämä
Tägit
Google ChromeOS kosketusnäyttö Google Drive Google Chromebook Pixel kannettavat tietokoneet
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.