Kaikissa Ultrabookeissa on kohta kosketusnäyttö

Teemu Laitila
8. tammikuuta, 2013 14:05

Intel on päivittämässä Ultrabook-koneille asetettuja vaatimuksia seuraavaa laitesukupolvea varten. Tulevaisuudessa valmistaja voi kutsua laitettaan Ultrabookiksi vain, jos se nykyisten koko-, paino- ja ominaisuusvaatimusten lisäksi sisältää kosketusnäytön, Intelin WiDi-tekniikan sekä Intelin hyväksymän virustorjuntaohjelmiston.
Pakottamalla valmistajat kosketustuen tarjoamiseen Intel haluaa kaventaa ARM-pohjaisten tablettien elintilaa tuomalla niiden ominaisuuksia myös perinteisempiin kannettaviin. Lisäksi Intel pyrkii tuomaan prosessoreitaan suoraan tablettien tontille rohkaisemalla valmistajia tuottamaan myös monikäyttöisiä tarpeen vaatiessa läppäristä tabletiksi muuntautuvia laitemalleja. CES-messuilla yhtiö esittelikin omaa neljännen sukupolven Ultrabook-referenssilaitettaan, jonka näyttö irtoaa näppäimistöstä täysiveriseksi tabletiksi.
Tähän mennessä Intelin Ultrabook-konsepti ei ole menestynyt yhtiön toivomalla tavalla, vaan myynti on jäänyt reilusti Intelin viime vuoden CES-messujen aikaisista ennusteista. Yhtiö odotti Ultrabookien saavuttavan jopa 40 prosentin markkinaosuuden kaikista myydyistä kannettavista vuoden 2012 aikana, mutta todellinen myynti on jäänyt markkinatutkimusyhtiö IHS:n arvioiden mukaan noin puolet Intelin ennusteita pienemmäksi.
Suurin syy odotettua heikommalle menekille lienee Ultrabookien hinta, joka Intelin toiveista huolimatta on pysytellyt keskimäärin päälle tuhannessa eurossa. Juuri hintaan Intel aikoo puuttua seuraavassa laitesukupolvessa. Vaikka laitteiden vaatimuksia on kiristetty, Intel aikoo painaa hinnat alas jopa 599 dollarin tuntumaan.
Jos Intelin suunnitelma kuluttajaystävällisemmistä hinnoista ja kosketusnäyttöjen yleistymisestä toteutuu yhtiön haluamalla tavalla, siitä hyötyy myös Intelin vanha kumppani Microsoft, jonka Windows 8 -järjestelmä vaatii rinnalleen kosketusnäytöllisen laitteen. Vaikka Wintel-liittoumalle on povattu loppua ARM-laitteiden rynnistäessä kuluttajien käsiin, vanhat jättiläiset saattavat yhdistää voimansa valta-asemansa ollessa uhattuna.

Lue myös nämä
Tägit
Intel ultrabook
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.