Intelin uudet suorittimet mahdollistavat erittäin edulliset ja äänettömät miniläppärit

Manu Pitkänen
29. joulukuuta, 2011 18:58

Intelin kauan odotetut Cedar Trail -piirit on vihdosta viimein julkaistu, mikä tietää entistä halvempia miniläppäreitä ja parempaa akkukestoa. Markkinoille tuli jo aiemmin vähävirtaisiin työpöytäkoneisiin tarkoitetut D2500 ja D2700.
Uusien Atom N2600- ja N2800-sirujen suurin etu on juuri hinta. Aiempien spekulaatioiden mukaisesti hinta on jopa puolet pienempi aiemman sukupolven malleihin verrattuna. Uudet mobiili-Atomit mahdollistavatkin erittäin edullisten, jopa 199 dollarin minikannettavien valmistuksen.
Suorittimista löytyy tehokas GMA 3600/3650 -näytönohjainpiiri, joka on oikeastaan sama kuin älypuhelimissakin nähty PowerVR SGX545. 640 megahertsin taajuudella (N2800) tikittävän grafiikkapiirin luvataan siivittävän tietokoneen graafisessa laskennassa kaksinkertaiseen suorituskykyyn. Se pitäisi myös riittää Blu-ray-elokuvien toistoon ja videokuvan streamaamisen Wireless Displayta (WiDi) pitkin toiseen laitteeseen. (WiDi tuki tulee kuitenkin vasta myöhemmin saapuvan ajuripäivityksen myötä)
32 nanometrin viivanleveydellä valmistettujen Cedar Trailien kerrotaan olevan erittäin pihejä mitä tulee tehonkulutukseen. Keskimääräisen tehonkulutuksen on sanottu olevan 2,62 wattia (N2800, N2600:ssa 1,9 wattia), minkä pitäisi Intelin mukaan riittää kymmenen tunnin tietokoneen käyttöön. N2600:n tehonkulutus on sirujätin mukaan niin pieni, että sille riittää pelkkä passiivijäähdytys (ei melua tuottavia tuulettimia).
Intel lupaa Cedareihin perustuvia miniläppäreitä ensi vuoden aikana Acerilta, Asukselta, HP:lta, Lenovolta, Samsungilta ja Toshibalta. Intel mainitsi Tizenin tuettujen käyttöjärjestelmien joukossa, joten saa nähdä tullaanko tällaista miniläppäriä näkemään esimerkiksi Samsungilta.

Lue myös nämä
Tägit
Intel WiDi Cedar Trail Intel Atom Tizen Intel Atom N2600 Intel Atom N2800
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.